Hur stort bostadsbidrag kan jag få?

Jag var nyligen på försäkringskassan för omräkning av bostadbidraget. Det var hemskt. Jag utsattes för en nedlåtande och ifrågasättande ton. Det handlade om att jag...

Jag var nyligen på försäkringskassan för omräkning av bostadbidraget. Det var hemskt. Jag utsattes för en nedlåtande och ifrågasättande ton. Det handlade om att jag skulle få ca 100 kr mindre p.g.a att min yngste son slutat gymnasiet och börjat yrkesarbeta.

Jag är 56 år, skild och har varit hemmafru. Jag är numera sjukpensionerad p.g.a reumatisk sjukdom. Räknas jag som folkpensionär eller sjukpensionär? Det jag lever på är minsta möjliga: folkpension 2.744 kr, pensionstillskott 1.404 kr, tilläggspension 2.040 kr och bostadtillägg 2.141 kr. Skatten är 863 kr så slutsumman blir 7.466 kr.

Nu är jag orolig för alla ändringar av regler när det gäller pensioner och bostadstillägg. Jag hade tänkt flytta och hyra ett litet hus. Hur dyrt får det vara? Som du förstår vill jag inte utsätta mig för hånfulla förhör på försäkringskassan igen. Vad kan jag som mest kräva i bostadsbidrag? Jag har varken, bilar, båtar, travhästar eller pengar i madrassen.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Det var ledsamt att läsa om din upplevelse av dåligt bemötande på försäkringskassan. Ibland kan det ju gå snett i kontakten mellan människor, men det brukar oftast gå att rätta till. Be om att få ett nytt klarläggande möte och eventuellt en annan handläggare om det är möjligt.

Du undrar om du är folkpensionär eller sjukpensionär. Du är förtidspensionär p.g.a sjukdom och uppbär pension både från folkpensioneringen och ATP. Det vanliga statliga bostadstillägget för pensionärer utgår för din del med 3.510 kr per månad om du har en hyra på 4.000 kr, som är maxhyra för detta bostadstillägg, under förutsättning att du inte har tillgångar som kan reducera bostadstillägget. Dessutom finns ett så kallat SÄRSKILT bostadstillägg som utgår om man sedan hyran är betald hamnar under skälig levnadsnivå, vilket anses motsvara 1,22 basbelopp per år (motsvarar i år 44.652 kr). Det särskilda bostadstillägget kan utgå för en hyra upp till högst 5.200 kr. Ännu högre hyra beaktas inte vid beräkningen. Om du hade en hyra på 5.200 kr skulle du vara berättigad till ytterligare ca 500 kr per månad i särskilt bostadstillägg. Sedan bostadstilläggen för några år sedan blev en statlig angelägenhet är det allt färre kommuner som kompletterar med kommunala bostadstillägg.

Scroll to Top