• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag bli av med dålig lukt från underlivet?

  Jag är 70 år och har ett problem som gäller dålig lukt från underlivet. Jag har inga flytningar, ingen klåda, bara denna mycket otrevliga lukt. Jag har i tre år ätit förebyggande antibiotika, Trimetoprim 100 mg varje kväll. Nu har jag äntligen blivit av med dessa olidliga urinvägsinfektioner. Tar även Lasix Retard 60 mg.

  Jag har gissat på att det är en svampinfektion, men borde jag inte ha klåda då? Vad kan jag göra åt detta besvärliga problem?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Den dåliga lukten från underlivet kan bero på att du fortfarande har bakterier i urinen samt kanske litet urinläckage. En annan anledning kan vara att du har fått en slidkatarr. På både hud och slemhinnor har vi ett stort antal bakterier och andra mikroorganismer som normalt är i balans och inte orsakar några problem. Antibiotikabehandling kan rubba jämvikten genom att vissa mikroorganismer slås ut och andra motståndskraftigare tar överhand. Lukten av dessa kan vara annorlunda och obehaglig. Lukten kan kännas från både urin, underlivssekret och svett. Även restprodukter av läkemedlet kan ge en viss lukt. Slemhinnorna i underlivet blir efter klimakteriet känsligare för infektioner vilket också kan bidra.

  Slidkatarr är en mycket vanlig anledning till obehaglig lukt. Det finns flera typer av slidkatarr. Vid några av dem har man samtidigt flytningar. Du har själv funderat på svampinfektion som ofta blossar upp vid antibiotikabehandling. Men du har rätt i att svamp brukar ge klåda och för övrigt heller inte lukta något speciellt. Däremot finns det flera andra infektioner som ger en mycket obehaglig lukt. Det finns en vanlig åkomma som heter Bakteriell vaginos och som skulle kunna stämma väl med din beskrivning. Diagnosen ställs vid en vanlig gynundersökning kompletterad med mikroskopi som görs av läkaren på mottagningen. En speciell sorts antibiotika i tablettform eventuellt kompletterad med slidpiller och salva är en effektiv behandling.

  Är det länge sedan det gjordes en urinodling? Trots att du nu är besvärfri kan det fortfarande finnas kvar bakterier i urinen. Vissa kan ha blivit resistenta mot behandlingen. Du kan också ha fått en ny stam som ditt antibiotikum inte biter på. Infekterad urin luktar nästan alltid illa och har du litet svårt att "hålla tätt" räcker det som förklaring till obehaglig lukt. Urinläckage är ett mycket vanligt kvinnoproblem särskilt efter klimakteriet och ännu värre brukar det bli vid en urinvägsinfektion. Någon gång kan en operativ åtgärd behövas men oftast blir det bra resultat av knipövningar. God starthjälp kan ges av en uroterapeut eller sjukgymnast. Har du kvar bakterier i urinen kan byte av antibiotika bli aktuell.

  Beställ tid hos din läkare och eventuellt också hos en gynekolog. Problem med dålig lukt ska du inte behöva ha. Det behövs en aktuell urinodling och även en gynkontroll så du får rätt diagnos och behandling. Just nu behöver du hjälp med din aktuella åkomma. För att få ett bättre skydd på längre sikt kan slemhinnan i slidan, yttre könsorganen och urinvägarna behöva byggas upp igen samt bäckenbottenmuskulaturen stärkas. Ett lågdos östrogenpreparat för allmän- eller lokalbehandling kan då vara ett mycket bra komplement.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!