För tre veckor sedan blev jag sjuk med feber och ont i magen. Det var inga häftiga diarréer utan mer knip. Efter två veckor gick jag till doktorn och fick lämna avföringsprov. Nu har jag fått veta att jag har en sjukdom som heter yersinia. Men jag har inte fått någon medicin, bara besked om att den är smittsam och att jag inte får laga mat till andra. Det är ju besvärligt när man har familj.

Jag har fortfarande feber och magknip och känner mig väldigt trött. Vad är det för sjukdom? Hur kan jag ha blivit smittad? När går den över? Finns det någon medicin man kan sätta in?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Yersinia är en tarmbakterie och det är den som orsakat din magsjuka. Den är ganska vanlig hos grisar och vi människor smittas av förorenad mat och dryck. Över tusen svenskar blir ordentligt sjuka av yersinia och söker läkarvård varje år. Sannolikt är det ännu fler som blir lindrigt smittade och aldrig söker hjälp. Risken för smitta är mindre om vi har god hygien i kök, restauranger, köttaffärer, slakterier och mejerier. Det är viktigt att tvätta händerna efter alla toalettbesök och innan man lagar mat.

Oftast är det nedre delen av tunntarmen och lymfkörtlarna i magen som svullnar och blir sjuka av yersinia. Symtomen är de gamla vanliga med diarré, kräkningar och magknip. Ibland liknar yersinia blindtarmsinflammation och då riskerar den sjuke att bli opererad i onödan. Vanligen upphör magbesvären av sig själv efter några veckor och det behövs ingen behandling. Någon gång blir man svårare sjuk och då finns det flera antibiotika som hjälper. Ungefär var femte person som insjuknar i yersinia får efter en månad påverkan på immunsystemet med värk i lederna, röda ögon eller hudutslag. Dessa besvär lindras av värktabletter och kortison. Ibland är dock symtomen envisa och kan hålla på flera år.

Yersiniabakterien upptäcktes på 1960-talet i bl.a. Malmö, men den är allmänt spridd i de flesta länder. Något bra vaccin finns tyvärr inte. Märkligt nog anser forskarna att yersiniabakterien är släkt med den bakterie som orsakade böldpest (digerdöden på 1300-talet). Någon större likhet mellan de två sjukdomarna är det dock lyckligtvis inte.