• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Födelsemärket var ett extra bröst

  I vintras var jag hos läkare och fick ett födelsemärke borttaget. Helt oväntat visade provet som samtidigt togs att det var ett anlag till ett extra bröst. Otäckt tyckte jag, men läkaren bedyrade att det var ofarligt. Jag har aldrig hört talas om något sådant. Kan mina två egna bröst också vara missbildade. Kan jag ha andra inre fel i kroppen? Kan det utvecklas till cancer? Jag har regelbundna menstruationer och mina två bröst ser normala ut. Extrabröstet var mindre än en 50-öring och satt nära axelvecket.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Du kan vara helt lugn. En liten rest av ett extra bröst finns hos 1-2 procent av alla kvinnor. Ofta är det bara en liten fläck som man knappt bryr sig om och som liknar ett vanligt födelsemärke. Fläcken kan vara slät som vårtgården eller upphöjd som en outvecklad liten bröstvårta hos ett barn. Det är sällsynt att anlaget innehåller riktig körtelvävnad. I så fall svullnar det före varje mens eller i slutet av en graviditet.

  Anlag till många bröst finns hos alla människor tidigt i fosterlivet och de ligger då i två rader på kroppens framsida från armhålorna ner till ljumskarna. Normalt försvinner de övertaliga anlagen helt före födseln. Ett kvarvarande extra bröstanlag är inget stort problem och kan lätt opereras bort om kvinnan så önskar. Det är inte ärftligt och inte förenat med andra sjukdomar. Dina två vanliga bröst störs inte och du har kvar din möjlighet att amma din bebis om du blir mor i framtiden.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!