• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Byte av toapapper hjälpte mot klådan!

  Jag läste i din spalt i HJ nr 24 om en kvinna som led av hemsk klåda. Efter att länge ha plågats av klåda i underlivet, provat olika salvor och kontaktat läkare fick jag ett råd av en väninna: "Byt toalettpapper!" Jag följde rådet och det hjälpte. Tänk så enkelt! Jag har sedan dess varit besvärsfri. Jag skulle vilja förmedla detta till medsystrars bästa.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Tack för ditt brev! Att här i spalten kunna förmedla råd mellan kvinnor är oerhört värdefullt. Inte minst viktigt för oss som arbetar i yrket. Vidareutbildning betyder inte bara att följa teoretiska forskningsresultat utan i allra högsta grad också att ta del av erfarenheter och praktisk verklighet.

  Du tar upp ett mycket vanligt och viktigt problem nämligen hud- och slemhinnereaktioner som kan hänga samman med allergi men också kan vara en mera ospecifik lokal reaktion på ett starkt retande ämne. Områden med extra tunn och känslig hud eller slemhinna är särskilt utsatta. Mest reaktion brukar det kunna bli när det är tätt, instängt och fuktigt t.ex. under brösten, i armhålor och ljumskar samt kanske allra värst i underlivet. Vid en sådan typisk reaktion börjar ett detektivarbete för att försöka komma underfund med vad som är orsaken. Tvålar och tvättmedel, sköljmedel och talk, intimspray och våtservetter, syntetmaterial och färgämnen i kläder, vissa dambindor och tamponger är välkända bovar. Men jag har faktiskt aldrig förr hört något om toalettpapper och inte tänkt på det heller. Det känns så ofattbart onödigt att tillsätta allergiframkallande och retande ämnen i alla de här produkterna men toalettpapper tycker jag nog ändå tar priset! Jag hoppas många som har problem med klåda, sveda, irritation och sår i underlivet läser det här. Tack för tipset!
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!