Är det farligt när hjärtat är förstorat?

Efter att jag har fått besked av min doktor att mitt hjärta är för stort så tar jag nu en hel rad hjärtmediciner. Ännu märks...

Efter att jag har fått besked av min doktor att mitt hjärta är för stort så tar jag nu en hel rad hjärtmediciner. Ännu märks ingen bättring mer än att jag måste gå på toaletten hela tiden och att benen svullnar mindre. Jag orkar dåligt med städningen och att sköta trädgården är inte att tänka på. Det var förr min stora glädje. Min fråga är nu hur farligt det är att ha stort hjärta? Vad kan det bero på?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Hjärtat ska normalt vara stort som ägarens knutna hand. Om man är storvuxen så är hjärtat naturligt större än om man är liten och nätt. Hårdtränade idrottsmän och -kvinnor har också större hjärta än vanliga människor.

Ett hjärta växer när det tvingas arbeta hårdare. Därför är din hjärtförstoring en varningssignal för en bakomliggande sjukdom. Högt blodtryck är en mycket vanlig orsak till att hjärtat är förstorat, liksom trånga kranskärl eller små ärr efter en tidigare genomgången hjärtinfarkt. Även en trång, kalkig hjärtklaff, biverkan av starka läkemedel, mycket alkohol, rubbad ämnesomsättning eller en virusinfektion kan orsaka hjärtförstoring. Var och en av de här uppräknade orsakerna kan, om det vill sig illa, skada hjärtmuskeln så att den inte riktigt orkar pumpa blodet. Symtomen är att man då blir andfådd och orkeslös och att benen svullnar.

Genom att röntga, ta blodtryck och EKG, analysera blodprov och lyssna på hjärtat så kan doktorn komma fram till rätt diagnos. Du har troligen redan genomgått en sådan undersökning och fått mediciner som ska underlätta ditt hjärtas arbete, och förhoppningsvis kommer du snart att orka vara ute i din trädgård igen. Men det tunga grovarbetet bör du även fortsättningsvis undvika både inom- och utomhus.

Scroll to Top