• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Alla behöver inte östrogen efter klimakteriet

  Jag är 57 år och varit utan mens ca fem år. Hela klimakteriet har förflutit helt utan besvär. Men nu tycker jag, att det svider i slidan vid samlag. Kan det vara brist på östrogen? Jag äter inga mediciner men mina väninnor säger, att jag måste få i mig östrogen, bl.a. för att förebygga benskörhet. Jag är ganska aktiv, dansar och promenerar. Jag dricker en flaska vin i veckan. Kan det vara skadligt?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Alla kvinnor som passerat klimakteriet behöver inte östrogen. Det måste finnas en indikation, en anledning. Övergångsbesvär såsom svettningar, vallningar, humörförändringar och sömnbesvär hör till indikationerna liksom också vissa medicinska åkommer som kan relateras till östrogenbrist. Framför allt är det ökad risk för benskörhet och benbrott samt för hjärtinfarkt och för kroniska urinvägsproblem som man idag vet kan ha samband med östrogen. Innan behandling med tabletter, gel eller plåster startas behövs en medicinsk bedömning om fördelar och eventuella nackdelar för den enskilde individen.

  Du berättar att klimakteriet för dig hittills förflutit utan några som helst besvär. Vet du att du är ganska avundsvärd? 75 procent av alla kvinnor har under kortare eller längre period subjektiva klimakteriebesvär.

  Det du nu känt av är emellertid ett mycket vanligt symptom vid minskad östrogenproduktionen. Slemhinnorna i underlivet är beroende av östrogen. När vi efter klimakteriet utsöndrar allt mindre mängd blir slemhinnorna tunnare, torrare och skörare. En vanlig effekt av detta är just samlivsproblem med sveda, klåda och irritation i slidan. Miljön i slidan ändras också vilket gör att de "försvarsbakterier" som vi tidigare normalt haft inte längre trivs. Vi har därför lättare att få slidkatarr vilket kan förvärra besvären. Av samma anledning är vi också mer utsatta för urinvägsinfektioner.

  Vad som behövs är att ersätta östrogenbristen. När det handlar enbart om underlivsbesvär brukar en låg östrogendos räcka. Vid lokala besvär hjälper oftast lokalbehandling med salva eller vagitorier som är små tabletter som förs in i slidan. Dessa preparat är receptfria. Du köper dem på apoteket och någon särskild undersökning för detta behövs inte. Instruktioner följer med förpackningarna.

  Du eller kanske mer dina väninnor har också synpunkter på östrogen för att förebygga benskörhet. Har din mamma eller annan nära släkting haft handleds-, höft- eller kotfrakturer som äldre? Har du stått på långtidsbehandling med kortison, haft anorexia eller varit extrem storrökare? Finns det någon annan särskild anledning att misstänka att du skulle ha en ökad risk för benskörhet? Du dansar och promenerar vilket är utmärkt förebyggande mot benskörhet. Bra är också litet mera kalk än vad som tidigare behövts genom mjölk, fil eller ost. Och en flaska vin i veckan kan du fortsätta med utan minsta oro.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!