Sant eller falskt: Vilka av dessa hudvårdsmyter tror du på?

Hudvårdsdjungeln kryllar av krämer, tips och information – så hur vet man vad man kan lita på? Hudforskaren Johanna Gillbro faktakollar 8 vanliga hudvårdsmyter.

Myt 1: Rengöring är A och O.

– Falskt! Man bör inte störa hudens egen bakterieflora. Var rädd om dina kroppsegna fetter i huden. Starka produkter skapar obalans i hudbarriären och skadar huden. Tvätta ansiktet med en mild rengöringsprodukt och vatten på kvällen. På morgonen behöver du inte rengöra huden alls.

Myt 2: Dyraste krämen är bäst.

– Falskt! Det finns inget samband alls. Många ämnen i ingredienslistan betyder inte bättre produkt, det är snarare tvärtom. Satsa på en kräm med fokus på effekt och inte hållbarhet.

Myt 3: AHA-syror snabbar på cellförnyelse.

– Sant och falskt. Var försiktig med syror och kemisk peeling under sommarhalvåret. Det riskerar att tunna ut huden och gör den mer ljuskänslig. En tunn hud är inte bra för vårt skydd. Vår och sommar kan det snarare öka risken för pigmentfläckar.

Myt 4: En kräm med kollagen är bra för huden.

– Falskt! Kollagen är bra för huden men inte i en kräm. Kollagenmolekylen är alldeles för stor för att kunna tränga igenom hudens översta lager, hornlagret, vilket gör en kräm med kollagen helt onödig. Ät i stället vitaminrik kost som är viktig för bildningen av nytt ­kollagen i huden.

Myt 5: Retinol i kräm har ­föryngrande effekt.

– Sant! Retinol stimulerar produktionen av kollagen och elastin och ger slätare hud och färre rynkor, vilket är särskilt bra i nattkräm. Kom ihåg att retinol är känsligt för luft och temperatur och lätt förstörs.

Myt 6: Serum under hudkrämen är ett måste.

– Falskt! Det är en stor myt att man ska ha ett serum under krämen. Serum är bara ett produktformat som brukar vara mer lättflytande. Jag tycker att man ska vara försiktig med att använda för många produkter eftersom huden får en lager på lager-effekt av ämnen och tillsatser som kan leda till reaktioner. Fler produkter ger inte en friskare hud.

Myt 7: Dyra ögonkrämer hjälper dig över 50.

– Falskt! Det behövs ingen speciell kräm för ögonen. Du kan ha samma kräm i hela ansiktet.

Myt 8: Kosttillskott med kollagen hjälper mot rynkor.

– Falskt! När vi åldras minskar kollagenet i kroppen och huden blir inte längre lika fast och vi får rynkor. Det finns inga vetenskapliga belägg för att tillskott med kollagen tas upp av huden. Kollagenpulver görs ofta av slaktrester från grisar. I så fall skulle köttätare vara slätare än vegetarianer men så är det ju inte. Däremot finns kollagenuppbyggande ämnen i frukt, bär och grönsaker.

Källa: Johanna Gillbro

Scroll to Top