Vad kan jag göra mot svullna och värkande ben?

En läsare hörde av sig till Hemmets Journal om sina värkande och svullna ben. Det finns åtgärder man kan göra som hjälper, skriver doktor Kenneth Ilvall.

Jag är en 68-årig kvinna som har svåra problem med mina fötter och vader. När jag varit uppe på benen ett tag får jag en stark brännande känsla i vader och fötter. Det kliar och svider. Benen blir också något svullna och min ena vad får en rödbrun färg. Över vristen har jag fått en sprickbildning som är mycket smärtsam.

Jag försöker använda stödstrumpor men även dessa ger klåda och då jag har så tunn hud där får jag lätt bensår när jag kliar. En läkare sa att jag har trånga vener och att jag kommer få dras med dessa besvär resten av livet. Finns det verkligen ingenting jag kan göra?

Strandsatt

 

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Detta kan vara ett fall av perifer neuropati eller “fönstertittarsjuka” som på läkarspråk heter claudicatio intermittens. Detta innebär att du har en nedsatt cirkulation i dina artärer som troligen beror på arterioskleros, så kallad “åderförkalkning”. Om detta är fallet ska strikta kostrestriktioner, rökstopp samt vissa läkemedel sättas in.

Viktigt är även att betona att smärtan inte är farlig och att det till och med är bra att promenera, trots värken. Använd stödstrumpor då det kan röra sig om en kombination med venös insuffiens, alltså att venerna är svaga och blodet stockar sig. Detta brukar dock vara vanligare hos dem som inte rör sig, svullnaden minskar vid aktivitet.

Prata igen med din läkare och om du inte gjort en kärlutredning som uteslutit en arteriell insuffiens så tycker jag detta ska göras.

Kenneth

Vad kan jag göra mot svullna och värkande ben?

Kenneth Ilvall är specialist i allmänmedicin på den digitala vårdtjänsten Medicheck.

Han svarar också på läsarnas frågor i Hemmets Journal. När du skriver till honom är det viktigt att du beskriver dina symtom noga.

Tänk också på att alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen.

Skriv till:

“Fråga doktorn”

Hemmets Journal

205 07 Malmö.

Du kan också ställa din fråga till Kenneth HÄR!

Scroll to Top