Thor-Björn startade symaskinskafé efter vd-karriären

Han har varit vd, marknadschef och även jobbat på sjön. Men när Thor-Björn stod inför ett vägval och funderade på vad som hade varit roligast att arbeta med fastnade han för symaskinerna. Idag driver han ett symaskinskafé och stortrivs med sitt liv.

Det omisskännliga ljudet från surrande symaskiner och sömmar som rivs upp fyller den ljusa lokalen med stora fönster ut mot grönskan i parken utanför. Det luktar nybryggt kaffe och det råder en nästan familjär stämning.

Thor-Björn Gustafsson

Ålder: 62 år.
Familj: Hustrun Lis, 63, två vuxna barn och fyra barnbarn.
Bor: I hus i Klagshamn, söder om Malmö.
Gör: Driver en symaskinsaffär.

Thor-Björn Gustafsson går runt mellan borden och kollar så att inget hänger upp sig, beredd att rycka in om någon behöver hjälp med tekniken.

– Det här är vad jag ville ha. Det är vad jag drömde om att göra när jag för några år sedan ställdes inför valet att gå i tidig pension eller satsa på något eget, säger Thor-Björn när han tar en paus i arbetet för att prata med Hemmets Journal.

Vi befinner oss i Thor-Björns kombinerade symaskinsaffär och kafé i Slotts­staden i Malmö. Här har han förverkligat sin vision om att skapa en mötesplats där man träffas, syr och tar en fika.

Det är väl lite si och så med kaféverksamheten. Kort efter att Thor-Björn öppnat förra våren slog coronan till och restriktionerna gjorde att han var tvungen att säga upp samarbetet med bageriet. Gränsen på åtta personer i lokalen gjorde sedan att hans symaskinsaffär inte blev riktigt den samlingspunkt som han tänkt sig.

Men det finns i alla fall en kaffebryggare och lite små­kakor för fikasugna besökare.

– Så fort coronapandemin är över hoppas jag att det kan bli som jag tänkt mig. Vi hann i alla fall ha några sömnadskurser i somras innan andra smittvågen ledde till nya restriktioner, berättar han.

Thor-Björn startade symaskinskafé efter vd-karriären
I källaren under butiken har Thor-Björn en verkstad där han lagar och servar symaskiner.

Pension eller eget

Thor-Björn Gustafsson är Malmöpågen som trots att han saknar formell utbildning fått det ena toppjobbet efter det andra. Han har gjort nedläggningshotade bensinstationer vinstdrivande, utvecklat datasystem, startat ett känt företags verkstadsdel och varit vd för en internationell däckfirma i åtta år.

– Inte illa för en dyslektiker som knappt gått i skola, säger han med ett skratt.

Men det var när han trodde att han var på väg att gå in i den berömda väggen för sju år sedan som han tvingades till en förändring av sitt liv – en förändring som gjorde att han förverkligade en gammal dröm.

Han sa upp sig från sitt jobb som verkställande direktör men mådde trots det inte bättre.

– Det jag trodde var en utmattningsdepression var i själva verket cancer i tjocktarmen. Operationen gick bra och jag är idag friskförklarad, berättar han.

När han sade upp sig från vd-tjänsten fick han full lön i ett år men förbjöds samtidigt att börja arbeta för något annat konkurrerande företag under det året.

När han sedan började söka nytt jobb fick han en obehaglig överraskning.

– Antingen ansågs jag för gammal eller överkvalificerad. Under ett år sökte jag minst tio jobb om dagen utan att få något. Ofta kallades jag inte ens till någon anställningsintervju.

För tre år sedan kom han till en punkt där han ställdes inför ett val.

– Jag funderade på att antingen gå i pension eller starta något eget. Men jag tyckte det var för tidigt för pension. Jag hade då inte ens fyllt 60 år och jag tyckte att jag hade mer att bidra med.

Det andra alternativet för Thor-Björn var alltså att starta något eget. Det var då han satte sig ner och tänkte igenom vad han jobbat med under sin långa yrkeskarriär och vad han tyckte hade varit roligast.

– Nu kan jag avslöja det men på den tiden vågade jag inte av rädsla för att bli retad. När jag var i tonåren drömde jag om att bli modedesigner och satt i hemlighet hemma och ritade kläder. Och när jag var i 18-årsåldern jobbade jag en tid med att knacka dörr som symaskinsförsäljare.

 

Thor-Björn startade symaskinskafé efter vd-karriären
Thor-Björn instruerar och kontrollerar så att symaskinen som Anneli Hagman lånar i hans butik fungerar som den ska.

Syr tillsammans

Den enda längre perioden i branschen hade han på 80-talet när han arbetade med att reparera och serva symaskiner. Det gick så bra att han och hustrun Lis under några år på 80-talet drev en symaskinsbutik i Malmö.

– Men den lokalen var så liten att vi inte kunde göra den till den mötesplats som jag alltid drömt om.

I månadsskiftet januari/februari förra året slog han upp portarna för Symaskins Shop No. 1 på Mariedalsvägen i Malmö.

– Min tanke är att man inte bara ska kunna köpa symaskiner i min butik utan även få utbildning och coachning så att man kommer igång på rätt vis. Jag hyr även ut symaskiner så att till exempel studenter kan komma hit och laga sina plagg.

Han har även hunnit hålla några kurser där deltagarna fått möjlighet att lära sig sin symaskin fullt ut.

– Idag använder man tre sorters symaskiner för hemmabruk – den vanliga sömnadsmaskinen, coverlock och overlock. De flesta kan sy två–tre sömmar på sin maskin men vet inte vilka finesser den har i övrigt. Det är det jag lär ut på kurserna.

Men han hann bara hålla några kurser innan coronarestriktionerna satte käppar i hjulet för honom.

– Sedan dess kommer 95 procent av intäkterna från service, reparation och försäljning men jag hoppas att det ändras senare i år.

Thor-Björn brukar också hjälpa till med service på Sy-LAN-träffar – helger då ett antal sömnadsintresserade träffas i en större lokal för att sy tillsammans, inspirera varandra och umgås.

– Alla tar med sina egna symaskiner så det är ett bra tillfälle att få dem servade. Jag var på Gotland förra sommaren och i slutet av september i Höllviken när ett Sy-LAN arrangerades där.

Syr inte mycket själv

En av kunderna i hans butik när Hemmets Journal kommer på besök är Anneli Hagman från Arkelstorp i norra Skåne. Hon arrangerar själv Sy-LAN-träffar och det var på det sättet hon lärde känna Thor-Björn.

– Jag behövde någon som kunde serva symaskiner inför träffen på Gotland och det var då jag tipsades om Thor-Björn, berättar hon.

– Vi har ett nytt projekt på gång. Vi planerar ett Sy-LAN, eller symester som jag kallar det eftersom det är lite som en semester där man får åka bort och sy samtidigt. Den blir i Hästveda i Skåne i början av sommaren om restriktionerna har lättat.

En annan av kunderna i butiken den här dagen är Jennie Lundqvist från Oxie. Hon gick en kurs hos Thor-Björn förra våren och är sedan dess stammis hos honom.

– Jag har köpt en ny symaskin och håller på att lära mig den, berättar hon.

Thor-Björn har inga planer längre på att gå i pension.

– Jag fortsätter med detta så länge jag orkar. Här får jag utlopp för lite av allt det jag jobbat med tidigare. Jag får pyssla med teknik och ägna mig åt reparationer, jag får vara säljare, hålla på med marknadsföring och utveckla en webbshop.

Frågan är då hur mycket han syr själv.

– Om du undrar om jag syr mina egna kläder så är svaret nej. Jag kan sy men jag hinner inte göra det så ofta, säger han med glimten i ögat.

Scroll to Top