Hur lär man en valp vad nej betyder?

En valp behöver lära sig både ett berömord och ett förbudsord. Hundvetaren Hasse Norling berättar hur.

Att min valp vet vad den heter råder det ingen tvekan om. Men hur sjutton lär man den vad “nej” betyder?

Niklas D

Hundvetaren Hasse Norling svarar:

Du behöver lära in både ett berömord och ett förbudsord. Vad du använder spelar egentligen ingen roll, bara du håller fast vid dem hela hundens liv. Berömordet behöver du för att ge hunden ett kvitto på att “nu blev det rätt” och förbudsordet för att avbryta oönskade beteenden. Berömordet kan exempelvis med fördel användas efter ett “nej” som valpen lyder.

Hur lär vi in beröm? Vi förstärker de riktiga, önskade beteendena med till exempel ett “braaa!”, samtidigt som vi eventuellt ger godis (positiv förstärkning) och klappar valpen. Detta upprepas ofta. Det brukar dock gå snabbt att lära in.

Och hur tränar man in förbudsordet? I korthet genom att man avbryter ett oönskat beteende samtidigt som man tydligt säger “nej”. Genom att vara konsekvent med detta kommer valpen snabbt att associera “nej” med att det den gör ska avbrytas. Detta är sådant som valparna normalt också lär sig snabbt.

Tänk bara på att inte missbruka förbudsordet. Använd det bara när du vet att hunden vet vad det betyder och när det verkligen behövs.

Scroll to Top