David och Kristina Lindgren: Sorgen fick oss att börja jobba ihop

De har varit ett par i snart 20 år men det var först häromåret som David och Kristina Lindgren bestämde sig för att arbeta ihop. Då Davids mamma insjuknade i obotlig cancer blev närheten till varandra viktigare än någonsin för paret som snart delar musikalscen.

Om det fanns en tävling i vem som har sett dansfilmen Saturday night fever från 1977 flest gånger skulle musikalartisten Kristina Lindgren förmodligen vinna. Under uppväxten var Kristina hänförd av historien om arbetarklassgrabben Tony Manero, spelad av John Travolta. Hans andningshål från en tuff vardag är lördagskvällarna på det lokala diskoteket. Där får han briljera på dansgolvet.

David & Kristina Lindgren

Ålder: 38 respektive 39 år.
Familj: Sonen Ben, 9, och dottern Ella, 5,5 år.
Bor: På Värmdö strax öster om Stockholm.
Gör: Entertainer (David) och musikalartist (Kristina).
Aktuella med: Musikalen Saturday night fever som har premiär i september på Chinateatern i Stockholm. David är dessutom, i sällskap med Petra Mede, ny programledare för Let’s dance i TV4.

För drygt 20 år sedan åkte Kristina till London för att se musikalen Saturday night fever. När hon häromåret hörde talas om att musikalen skulle sättas upp på Chinateatern i Stockholm kontaktade hon teamet bakom uppsättningen på en gång. Hon ville så gärna få göra den kvinnliga huvudrollen. Men månaderna gick utan att hon hörde något från producenterna. Det gjorde däre­mot hennes man David Lindgren som blev erbjuden den manliga huvudrollen.

– När David fick jobbet kände jag att det nog var kört för min del. Nu kommer jag aldrig att få rollen, tänkte jag. Vi visste inte hur producenterna skulle ställa sig till att ha ett gift par i huvudrollerna. Jag tror att de var rädda för att det kan bli rörigt för publiken. Plus att det kan uppstå praktiska problem ifall barnen blir sjuka om man tillhör samma familj. Först var produktionsteamet inte säkra på om de ville kalla mig till audition. Jag bad dem att åtminstone ge mig en chans att visa vad jag kunde, berättar Kristina.

David och Kristina Lindgren: Sorgen fick oss att börja jobba ihop
Redan i skolåldern insåg Kristina att det var något speciellt med den här killen. Nu har de varit ett par i snart 20 år.
Foto: Privat

Redo att kliva åt sidan

För David, som visste hur gärna Kristina ville ha rollen, uppstod ett dilemma när han förstod att hennes chanser att få den drastiskt skulle försämras om han tackade ja till den manliga huvudrollen.

– När jag fick klart för mig att producenterna inte ville ha med oss båda två erbjöd jag mig att kliva åt sidan för att inte förstöra för Kristina. Där­emot sa jag aldrig att jag bara kunde tänka mig att göra rollen under förutsättning att jag fick spela mot min fru. Jag visste att Kristina aldrig skulle vilja att jag ställde ett sådant villkor, tillägger han.

– Nej, för mig är det superviktigt att känna att jag får roller för att jag har förtjänat dem, inte för att jag är Davids fru. Ibland har jag varit rädd för att folk inte ska se vad jag är kapabel till utan bara betrakta mig som ett bihang till David, förklarar Kristina.

Efter otaliga gallringsomgångar där de sökandes kunskaper i dans, sång och skådespeleri synades med lupp kastade juryn sina tidigare betänkligheter överbord och bortsåg från att Kristina och David är ett par privat.

– När Kristina fick rollen började vi gråta båda två. Hon har jobbat väldigt hårt för att komma till den här punkten. Tidigare har hon alltid fått göra mindre roller eller hoppat in som ersättare till huvudrollsinnehavare men aldrig varit förstahandsvalet för huvudrollerna. Därför kändes det så bra att hon markerade att hon ville ha den här rollen och också i slutändan fick den, säger David med stolthet i rösten.

David och Kristina Lindgren: Sorgen fick oss att börja jobba ihop
Att få stå på samma scen var en dröm som både Kristina och David hade haft länge. I höst blir drömmen sann.

Inställda föreställningar

Föreställningens premiär var ursprungligen planerad till september 2020, men på grund av covid-19 har den senarelagts ett helt år.

Efter en triumfartad start på 2020 medverkade David i musikalturnén Oh, what a night! En musikal som drog fulla hus och sedan tog hem segern i TV4:s underhållningsprogram Stjärnornas stjärna innan allt sattes på paus.

Med bara några veckors mellanrum kom beskedet att varken den omfattande sommarturnén med Diggiloo, som både David och Kristina var kontrakterade för, eller Saturday night fever skulle bli av under året. Därtill avbokades i snabb takt alla inplanerade föreställningar av Davids och Kristinas eget showkoncept En kväll med Lindgrens. Från att ha varit i färd med att planera för ett fullspäckat år och lagt barnvaktspussel till att lösa familjelogistiken satt David och Kristina plötsligt och stirrade på en blank kalender.

– Vi sa väldigt tidigt till ­varandra att vi skulle försöka njuta av den här tiden med ­familjen. Det kändes som en för­mån att få vara hemma med barnen. Men när barnen efter sommaren började i förskolan och skolan igen blev det tyngre att inte ha något arbete att gå tillbaka till.

Helt har de ändå inte kunnat hålla sig borta från jobbet.

– Jag har haft som mål att varje dag göra någonting litet som främjar mig i mitt yrke. Som att ta teaterkurser på nätet, sjunga eller träna kroppen. Eftersom Saturday night fever innehåller mycket dans och höga lyft har vi båda känt att vi vill vara i riktigt bra form inför premiären. Därför har vi även tränat mycket, förklarar Kristina.

Ingen av dem gillar att sitta syssolös någon längre stund.

I vakuumet som uppstod i samband med att pandemin bröt ut började David och Kristina fixa saker i huset som de förut skjutit framför sig. När vi kommer på besök har de nyligen monterat ner alla lister och ska just börja spackla väggarna. David har också satsat på att lära sig spela golf.

– När jag tidigare varit ute på långa turnéer har det inte känts aktuellt att dra till golfbanan när jag väl kommit hem. Nu däremot har det varit skönt att få komma iväg en stund emellanåt.

Att vistas ihop praktiskt taget dygnet runt kan tära på de bästa relationer, men David och Kristina försäkrar att pandemin inte fått dem att gå varandra på nerverna. Det märks att de är ett harmoniskt par som uppskattar varandras närhet.

– Efter att under många år ha haft ett distansförhållande har vi kommit fram till att vi mår bäst när vi är tillsammans. Vi är ett välfungerande team som kommunicerar bra. Dessutom har vi väldigt kul ihop, konstaterar de båda.

David och Kristina Lindgren: Sorgen fick oss att börja jobba ihop
Efter många års distansförhållanden har paret kommit fram till att de funkar bäst när de är ihop.

Föll för killen i klassen

Att Skellefteågrabben Davids och Göteborgstjejen Kristinas vägar korsades har de sina konstnärliga talanger att tacka för. År 2001 hamnade de i samma klass på Performing Arts School i Göteborg, en treårig yrkesutbildning i sång, dans och teater. Kristinas mamma har senare påmint henne om att hon redan första dagen kom hem och sa:

– Det finns en kille i klassen, David, som det är något speciellt med.

Samma sak står att läsa i Kristinas dagbok från samma period. Men även om de tidigt fick ett gott öga till varandra såg hon inte David som potentiell pojkvän. Han hade redan en flickvän i Norrland. Trots allt utvecklade de snart en stark vänskap.

– Vi startade en showgrupp med ett par andra klasskompisar som vi turnerade runt i Sverige med. På skolan blev vi dessutom hela tiden ihop­parade för att göra scener och danser tillsammans. Vi kramades mycket. Det tog ett helt år innan vi fattade att vi faktiskt var kära i varandra.

Blev utsparkad

Ett par år senare var det dags att ta förhållandet till nästa nivå.

– Jag flyttade hem till Kristina, men det dröjde inte länge innan hon sparkade ut mig. Hon ansåg att jag var för omogen. Det hade hon helt rätt i. Det enda jag i stort sett gjorde var att sitta i soffan och dricka cocacola, medger David.

Förklaringen till ungkarlsfasonerna var att David i tre års tid bott med en kompis som skött alla vardagssysslor. Efter att Kristina klargjort att hon inte hade någon intention att bli hans extramamma flyttade David istället ihop med två vänner som hade ännu sämre sinne för ordning än han själv.

– Då blev det jag som fick ta hand om städningen och betala räkningar. Efter något år sa Kristina att jag kunde få flytta tillbaka till henne.

– Vi var fortfarande ett par under tiden som vi inte bodde tillsammans. Jag ville bara att David skulle växa upp lite innan vi flyttade ihop igen, förtydligar Kristina leende.

De kommande åren var det emellertid snarare undantag än regel att David och Kristina huserade under samma tak. Som musikalartister i början av sina karriärer var de tvungna att flytta dit jobben fanns.

Under långa perioder bodde de inte ens i samma land. När de hunnit bli mer etablerade inom branschen ökade valfriheten och till slut kunde de gemensamt slå ner bopålarna i Stockholm. År 2011 föddes deras första barn, Ben. Samtidigt slog David igenom som artist på bred front.

David och Kristina Lindgren: Sorgen fick oss att börja jobba ihop
I höst spelas musikalen Saturday night fever på China Teatern i Stockholm. John Travoltas stjärnroll spelas av David Lindgren.

Tuff tid för dem båda

– På ett och samma år fick jag frågan om att göra alla grejer jag någonsin hade drömt om: Dubba disneyfilm, leda ett eget barnprogram, spela in en skiva, medverka i Melodifestivalen … Det var en superkrävande tid för Kristina eftersom jag var borta hemifrån nästan jämt. Ändå kände jag hela tiden ett enormt stöd från henne. En avgörande orsak till att vår relation hållit är att vi har låtit varandra följa våra drömmar. När jag hade gasat på med min karriär i två år bad Kristina mig att vara hemma mera så att vi kunde leva mer jämställt. Då tog jag ut föräldraledighet och flyttade med henne till Malmö där hon hade fått en musikalroll.

För ett par år sedan beslutade sig David och Kristina för att spela in en gemensam julskiva. Behovet av att även i arbetet ha tryggheten av varandra uppstod efter att Davids mamma Elisabeth blivit svårt sjuk i livmoderhalscancer.

David berättar att hans mammas prognos inledningsvis såg hoppfull ut, men bara ett halvår efter operationen uppdagades det att det fanns cancer kvar i hennes kropp.

– Till en början försökte jag avskärma mig från det som hände, men så träffade jag en kompis som mist sin mamma i cancer. Han rådde mig att följa med min mamma på läkarbesöken för att få en bättre uppfattning om hur läget såg ut. Jag började åka upp till Norrland en gång i månaden för att följa med mamma på hennes kontroller i Umeå. Det var först då som jag tog in att hon inte skulle överleva. De sista nio månaderna var en ständig berg- och dalbana. Jag gick hela tiden och väntade på att det där samtalet om att hon låg på dödsbädden skulle komma.

David och Kristina Lindgren: Sorgen fick oss att börja jobba ihop
David Lindgren och Petra Mede är det nya program-edarparet i Let’s dance.
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Till slut kom samtalet

Den 2 augusti 2019 kom det fruktade samtalet till slut.

David, Kristina och barnen var på väg till Höga kusten för ett turnéstopp på Diggiloo-turnén. Plötsligt fick de hals över huvud avbryta resan och styra om färden till Davids barndomshem i Ersmark utanför Skellefteå.

– Jag var framme på eftermiddagen. Klockan elva på kvällen dog mamma. Liksom Kristina kommer jag från en kristen familj. Min pappa är präst. Det var så härligt att se hur mycket gudstron gav min mamma den sista tiden. Hon var så lugn i att hon skulle gå bort och trygg i förvissningen om att hon då skulle få träffa sina föräldrar som hon saknat mycket. När hon somnade in fick hon ett leende på läpparna.

Elisabeth Lindgren blev bara 62 år. Efter hennes död fick David en hel låda med urklipp från sin karriär som hans mamma hade sparat. Om Elisabeth funnits kvar på jorden hade hon förmodligen varit snabb att lägga vantarna på alla de tidningsartiklar som i höstas basunerade ut att David och Petra Mede var de nya programledarna för Let’s dance.

Debuten avklarad

Nu är programmet i full gång och Davids debut i produktionen avklarad. Förvånande nog har han aldrig blivit tillfrågad om att tävlingsdansa i programmet.

– Jag vet inte hur det kommer sig, men faktum är att det känns roligare att leda programmet än att delta i tävlingen. Jag kände likadant när jag var programledare för Melodifestivalen. Jag älskar att bara få vara mig själv och inte behöva leva upp till bilden av en popstjärna. Det känns verkligen som att jag har hittat hem i mitt yrke. Dessutom är det superkul att leda programmet tillsammans med Petra Mede. Det klickade direkt mellan oss när vi möttes inför Stjärnornas stjärna.

Kristina blev lika glad som sin man när förfrågan om att leda Let’s dance kom.

– Jag hade bara gått och väntat på att David skulle få ett nytt programledarerbjudande. Det kändes som att tv-branschen inte kunde gå miste om en sådan fantastisk programledare som honom.

Scroll to Top