Benny Rosenqvist: Det du ger kommer du att få tillbaka!

Att vara snäll är en underskattad egenskap. Om vi ger snällhet så kommer vi att mötas av snällhet tillbaka. Benny berättar hur snällhet från ett oväntat håll räddade honom när han blev illa behandlad som barn.

Nu behöver vår värld människors snällhet och kärlek. Det är så vi tillsammans kommer att klara alla svårigheter, säger mediet Benny Rosenqvist.

– Livet är ett kunskapspussel och alla bitarna är viktiga. Vi är ingenting utan varandra.

Men ingen är så skyddad att tillvaron blir en bubbla av enbart godhet. Benny fick själv uppleva hur någon smet in i hans liv i syfte att utnyttja honom, och allt krackelerade.

– För mig är det obegripligt hur man kan vilja göra illa den som gör dig gott. Men det goda segrar till slut. Jag överlevde tack vare snällhet och omtanke från vänner som tror på mig.

Benny har själv alltid funnits där när vänner behövt honom. Nu fick han bevis för att det du ger får du tillbaka. Inte alltid från samma person, men någon är sänd att komma till din hjälp. Så vi ska våga ha tillit till att det fungerar.

Benny, hur högt upp på din lista kommer snällhet?
– I topp! Vi behöver vara snälla mot varandra. Om auktoriteter och makthavare visar kärlek och godhet istället för egensyfte får vi en bättre värld. Pandemin gav oss en insikt om att livet har ett värde i sig. Ett leende på stan eller en kommentar från någon jag möter får mig att vilja ge vidare. Godhet föds och sprids som ringar på vattnet.

Vad är snällhet?
– Att bry sig om en annan människa och vilja den väl. Att göra något med hjärtat. Det händer något i oss när vi ser att en person mår bra av vår goda handling. Det värmer hjärtat och är så skönt att man gärna vill ha mer av den värmen.

Du har ett hjärta av guld. Betyder det att du är snäll?
– Ja, jag är en snäll person och det har jag valt. Jag kunde gått in i det mörka, med tanke på hur illa behandlad jag blev som barn. Men jag valde kärleken för att själv må bra och utvecklas till att kunna hjälpa människor. Mina vänner är också snälla människor. De uppskattar min snällhet och ger detsamma tillbaka. Det är karma!

Hur har du valt dem?
– Vi har träffats och jag känner trygghet i deras godhet. Det är jag skyldig mig själv. Sedan kan jag vara trevlig mot en icke snäll person också, men vi behöver inte umgås.

Hur avgör du om någon är snäll?
– Den intuitionen har vi nog alla. Jag är en inkännande person och känner om det är en snäll människa jag möter. Ändå har det hänt att jag velat ge någon annan “en chans” och fått smäll när jag gått emot min egen varning. Jag har vetat men önskat att personen jag hjälper ska vara annorlunda. Trott att om jag ger så förändras han eller hon. Men vissa förändras inte och ibland släpper vi in fel personer. Det kan också vara en läromästare.

Vad har du lärt dig?
– Att det varit kostsamt när människor missbrukat min godhet. Man kan inte vara vuxen för en annan människa. Vissa människor vet att det alltid finns andra som tar hand om dem. De är parasiter på föräldrar, vänner och samhället istället för att ta sitt vuxenansvar.

Kan man bota dem genom snällhet?
– Du kan inte ändra dem, men du kan ändra dig själv. Ibland måste man sätta ner foten för sin egen skull. Det kan faktiskt utveckla din omgivning om du är lite tuff!

Vad är det för skillnad på snällhet och omtanke?
– Snällhet är känslan av att göra gott för någon annan. Omtanke är en aktiv handling, ett beslut om att hjälpa till med något. Spika upp en tavla eller ge någon skjuts.

Är vi bättre på detta nu än för tio år sedan?
– Tvärtom, människor har blivit mer egoistiska. Men det börjar vända. Pandemin fick oss att stanna upp. Vi börjar se varandra igen. Sakta minskar egoismen och godhet och snällhet växer.

Tror du att man föds snäll?
– Ja, jag tror man är snäll från födseln men också att man kan utveckla den egenskapen under livets gång om det är något som känns bra. Som mitt val i barndomen. Det fanns ingen snällhet i mitt hem, men jag tydde mig till de snälla utanför, som min mormor. Och den rara tanten i rullstol som bodde i vårt område i Helsingborg. Tack vare henne klarade jag mig.

På vilket sätt hjälpte hon dig?
– Vi hjälpte varandra. Hon hade amputerat båda benen och hade svårt att köra sin rullstol. Jag var 6–7 år då och hämtade henne på loftgången där hon bodde, gick promenader med henne så att hon skulle få frisk luft. Det var en oväntad vänskap. Hon gav mig snällhet, var kärleksfull och uppmuntrade. Det räddade mig som person. När man som barn ser snällhet och det gör gott i en, då väljer man det.

Ligger det något i uttrycket “så snäll att man är dum”?
– Nej, bara om man tillåter sig att bli missbrukad. En människa som vill väl kan aldrig vara dum – det är klokt att vara snäll. Sedan är det viktigt att lära sig att ta emot snällhet också. Många är uppfostrade att inte ta emot så mycket, att det är något fult. Men balansen i att kunna både ge och ta är viktig.

Varför är det skönt att vara snäll?
– Därför att motsatsen är hemsk. Jag har gjort saker i vredesmod, sagt saker jag ångrat. Det samvete man fått leva med då är inte skönt. Det är behagligare att vara snäll. Men ingen är felfri och det går ofta att rätta till saker genom att be om ursäkt. Vi är här för att lära oss att bli bättre. Men det får inte vara ett egensyfte att vara snäll, det ska vara en osjälvisk handling. Jag minns ett fint citat jag läste en gång: ” Giv en gåva och glöm, få en gåva och göm.” Det är lite så det är. Ge något och glöm det, lägg till hjärtat att någon var snäll mot dig.

Scroll to Top