• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Årets pelargon 2021: zonalpelargonen Astrid

  Utmärkelsen Årets Pelargon går 2021 till den helt nya zonalpelargonen 'Astrid'. – Den är helt magisk och totalt överlägsen övriga kandidater, säger Patrik Vilsmyr som varit med och utsett vinnaren.

  Årets pelargon 2021: zonalpelargonen Astrid

  Varje år sedan 2007 har "Årets pelargon" korats av en jury samordnad av Blomsterfrämjandet. Liksom förra året presenterades årets vinnare digitalt. I en livesänding på Facebook kunde tv-aktuella Karl-Fredrik på Österlen avslöja zonalpelargonen Astrid som 2021 års vinnare. Här kan du se sändningen i efterhand.

  "Astrid" har små och fyllda rosliknande blommor som går i rosa och aprikosa nyanser. Bladen har en härlig grön färg med brun zonmarkering, skriver Blomsterfrämjandet i ett pressmeddelande.

  Så här motiverar juryn Årets Pelargon:

  "Med mjuktonade färgvariationer som avger värme och enastående reflektion och en blomform som utstrålar romantik till välfylld perfektion, skapas en oemotståndlig magi.

  Tillsammans med ett gediget förädlingsarbete uppnår vi målet att skapa en trädgårdsupplevelse för alla – garden performance."

  Juryn för Årets Pelargon består av Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.

  En av jurymedlemmarna, Patrik Vilsmyr, berättar vad han tycker om 'Astrid':

  -Första gången jag såg sorten var sommaren 2018 och jag visste direkt att det var en lämplig kandidat till Årets pelargon. Jag har sedan haft den i min trädgård ett par år för att kunna följa och utvärdera den, som ett komplement till förädlarens kontroller. Och jag måste säga att den är helt magisk och totalt överlägsen övriga kandidater! Det är en av de finaste sorter som jag har sett med stort prydnadsvärde, eller som vi säger i branschen, garden preformance, säger han i ett pressmeddelande från Blomsterfrämjadet.

  De små rosliknande blommorna sitter tätt och skimrar i nyanser av rosa och aprikos.

  Så här sköter du bäst Årets Pelargon:

  Se efter om blomman behöver planteras om när du kommer hem med den. Titta på hur rötterna ser ut. Välj en rejäl kruka som rymmer ordentligt med jord av bra kvalitet.

  Vattna regelbundet men se till att blomman får torka upp ordentligt mellan varje vattning. Vattna helst på morgonen så att pelargonen hinner torka upp under dagen, det går dock även bra på kvällen. Undvik att vattna mitt på dagen, då dunstar vattnet bara bort. Tillför även gärna lite näring när du vattnar, då utvecklas pelargonen som bäst.

  'Astrid' trivs bra både ute och inne. Vänta dock med att flytta ut blomman tills nätterna är milda och frostfria. Fram tills dess står den bäst i fönsterbrädan, i uterummet eller på en annan ljus och frostfri plats. 

  Rensa regelbundet bort vissna blommor, helst innan de sätter frö.

  Källa: Blomsterfrämjandet

  'Astrid' trivs bra både ute och inne.

  Årets Pelargon finns att köpa i de flesta blomsterbutiker och garden center. Du hittar den även i många butiker online.

  Tidigare vinnare av Årets Pelargon:

  2020: Tango Deep Rose With Eye

  2019: Chokladpelargoner från Brocade-Serien

  2018: Picotee Pink

  2017: Kronprinsesse Mary

  2016: Caliente Pink

  2015: Violino

  2014: Katy 13

  2013: Velvet Red

  2012: First Yellow

  2011: Queen of Wien

  2010: Avenid Mosaik

  2009: Dekorativa Pelargoner med olika bladfärg

  2008: Tulpanpelargon

  2007: Stjärnpelargon

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!