• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag föll för Leif när jag hörde hans röst

  Favoritprogrammet Karlavagnen på radion förde dem samman. Både Maggie Eriksson och Leif Aava hade varit ensamma i många år, men nu är de nygifta och Maggie har flyttat 70 mil norrut till sin nya kärlek i Boden.

  Jag föll för Leif när jag hörde hans röst

  På väggen i vardagsrummet hänger ett inramat fotografi med Maggie som stolt visar upp en 16-taggare som hon skjutit. Bilden på henne och älgen är som en symbol för Maggies och den nyblivne maken Leifs kärlek. Det var deras gemensamma intressen som förde dem samman, på ett lite ovanligt sätt.

  Nästan varje kväll brukar Leif, 70 år, lyssna på sitt favoritprogram i radio. Karlavagnen är ett program dit lyssnarna får ringa in och samtala om ämnen som är aktuella för kvällen. Lyssnarnas deltagande formar programmet och Leif har själv medverkat flera gånger genom åren.

  – Det har blivit som en trevlig kvällsrutin att ligga och lyssna på radio innan det är sovdags. Ibland är det något som engagerar mig lite extra och då ringer jag in och pratar med programledaren, säger Leif.

  Det var precis vad han gjorde den där kvällen för sju år sedan när Maggie Eriksson, 71 år, i Arbrå lyssnade extra uppmärksamt. Den där karln som ringde in hade ju precis samma intressen som hon själv!

  – Det var ett program som handlade om män och hur en man ska vara. Leif berättade om vilket liv han levde och om sina intressen. Han gillade samma saker som jag – jakt och fiske. Han lät intressant och jag kände att jag ville veta mer, säger Maggie.

  Trots att Maggie säger att hon är en blyg person ringde hon upp radiokanalen för att fråga efter Leifs telefonnummer. Sedan tog hon mod till sig och ringde den där trevlige norrbottningen.

  Leif blev glatt överraskad över samtalet som kom i den sena kvällen.

  – Vi pratade i timmar. Ja, vi hade så mycket att säga till varandra att det hann bli mitt i natten innan vi lade på luren, säger Leif med ett leende och tillägger att de var ensamma i var sin del av landet och kände stark samhörighet från första början.

  Maggie skrattar och säger att de hann prata om allt från hur många älgar de skjutit till hur de levt sina liv.

  – Det var så lätt att prata med Leif och vi hade mycket gemensamt, säger hon.

  Maggie är född och uppvuxen i Arbrå i Hälsingland, där hon också bodde när hon fick kontakt med Leif. Leif är norrbottningen som under en period bodde i Stockholm men längtade tillbaka till skog och mark i hemtrakterna. Han har bland annat jobbat som fritidsledare och inom barnpsykiatrin.

  – Jag träffade min förra fru Kristina på logdans. Vi fick två döttrar, Kari och Mari, och levde ett bra liv. Men Kristina fick cancer och dog, bara 52 år gammal, säger Leif och pekar på en svartvit bröllopsbild i bokhyllan.

  Tävlade i slalom

  Där finns också ett fotografi av Maggie och hennes förre sambo.

  – Jag och Olle träffades när jag var tonåring. Jag tävlade i slalom och han var ledare. Jag vann alla distriktsmästerskap och kom på tionde plats i SM. Han var mycket äldre än jag, men vi delade intresset för idrott, säger Maggie och berättar att hon var en aktiv tjej på den tiden.

  Med Olle kom jakten in i hennes liv. Och den kom för att stanna. Maggie berättar att hon har jagat fågel, hare och räv och har 17 nedlagda älgar på sin meritlista.

  – Gubbarna i jaktlagen var inte alltid så snälla mot mig. Jag fick kommentarer om att jag säkert inte skulle stå pall med att vara med vid slakten, men jag har deltagit vid precis vartenda moment. Så småningom blev det fler tjejer som jagade och jag var inte längre ensam, säger Maggie.

  Tillsammans med Olle fick hon barnen Ros-Marie och Mathias.

  – Men sedan blev Olle sjuk och jag fick ta hand om honom, vid sidan av mitt jobb som lantbrevbärare. En natt ramlade Olle i golvet. Han hade drabbats av ett slaganfall och vårdades på sjukhus under ett par dagar, men hans liv gick inte att rädda.

  Maggie beskriver känslor av både sorg och lättnad. Nu behövde inte Olle lida längre.

  – När jag kunde sänka axlarna kraschade jag själv istället. Flera år av sömnlöshet och oro hade satt sina spår.

  Det dröjde länge innan hon fick näsan ovanför vattenytan igen och Maggie bestämde sig för att hand om sig själv och leva ensam resten av sitt liv.

  Åren gick, och så dök Leifs röst upp i radion. Efter det flera timmar långa samtalet i natten följde fler pratstunder och Leif bestämde sig för att hälsa på hos Maggie.

  – Det var pirrigt, trots att vi pratat med varandra i telefon så många gånger att vi redan kände varandra. Men vi hade aldrig träffats. Jag blev förälskad på en gång. Hon var så trevlig och vi hade massor att prata om – och så ser hon ju bra ut, säger Leif med ett skratt.

  Maggie var lite mer svårflörtad och gjorde genast klart för Leif att det inte skulle bli något annat än vänskap mellan dem. Hon visade honom sina hemtrakter och de hälsade på hos Maggies barn. Efter en vecka åkte Leif hem, med en varm känsla i kroppen.

  – Vi trivdes så bra ihop att vi fortsatte att hälsa på hos varandra. Vi åkte tåg mellan Boden och Arbrå, så SJ har tjänat mycket pengar på oss. Till slut kunde jag inte stå emot Leif och vi blev ett par, säger Maggie med ett leende och klappar sin Leif på axeln.

  Flyttade norrut

  Hon berättar att hon överraskade Leif genom att dyka upp oanmäld.

  – Jag reste till Boden i hemlighet. Sedan bad jag Leifs dotter ringa till honom och säga att han hade något att hämta utanför mataffären. Där stod jag och väntade! Det var nog då vi blev ett par på riktigt.

  För snart två år sedan flyttade Maggie 70 mil norrut och på Maggies 70-årsdag, förra hösten, blev hon och Leif ett äkta par.

  – Vi hade ett litet men fint bröllop, med två vittnen och en vigselförrättare som i många år var min arbetskamrat på barnpsykiatrin, säger Leif.

  Nu ser paret fram emot många fina år tillsammans. Varken Maggie eller Leif jagar längre, men de tycker om att fiska tillsammans och de planerar att hyra en stuga där de kan njuta av sommaren. Båda är medlemmar i PRO och de ser fram emot roliga aktiviteter tillsammans med andra medlemmar.

  – Men vi trivs hemma också. Maggie är så fin och snäll och lagar jättegod mat! säger Leif och ler mot Maggie.

  – Jag säger detsamma om Leif. Om vi ska äta potatismos är det Leif som skalar potatisen. Vi hjälps åt och gör det mesta tillsammans.

  Favoritprogrammet på radio är fortfarande Karlavagnen. När det sänds sitter Leif och Maggie numera tätt intill varandra i soffan och lyssnar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!