Så lockar du djuren till din trädgård i vår!

Våren närmar sig och vi längtar ut i naturen. Men vad sägs om att se till så att naturen finns inpå stugknuten? För dig som har egen trädgård finns massor att göra för att locka fåglar, fjärilar, bin, igelkottar och ekorrar.

Nu är det mars, den första vårmånaden, och dagarna blir bara längre och längre. Förändringen märks tydligt varje vecka och då blir man ju glad. Så glad att man genast börjar planera inför sommaren. Vad vill man uppleva i naturen i år? Vart ska man resa? Blir det fjällen? Kanske en tur till Gotland? Eller ut i yttersta skärgården?

Man kan också satsa på en betydligt kortare resa, till det som finns allra närmast, i den egna trädgården? Längre behöver man ju faktiskt inte gå för att hitta något som är mer eller mindre natur. Och framför allt, som kan bli natur.

Även om det ännu är tidigt är det bra att vara förberedd, så att man hinner tänka efter och planera hur man vill ha sin trädgård.

Det första man bör fundera över är för vem man vill att trädgården ska fungera. Ska den vara lättskött med en stor gräsmatta eller ska den vara omväxlande med massor av olika blommor och buskar som lockar in djur och fåglar. Kanske kan trädgården vara lite av båda.

Jag vill att det ska fladdra av fjärilar och surra av humlor i trädgården. Jag vill att igelkotten ska trivas och att ekorren ska skutta fram mellan träden. Jag vill ha många olika fåglar som sjunger – ja, de får gärna väcka mig på morgonen när jag sover med öppet fönster.

 

Så lockar du djuren till din trädgård i vår!
En humledrottning samlar nektar från blommande sälg.
Foto: Göran Holmström)

Så in ängsblommor

Hur ska trädgården då se ut? Det är en bra idé att rita en skiss över trädgården. Man kan dela in den i många olika bitar. Gräsmattan kan ha en del där man kan spela krocket, ligga och sola eller dricka kaffe på en filt. Den biten klipper man.

På en annan del av gräsmattan kan man så in ängsblommor. Den biten klipper man inte förrän efter sommaren. Det är där fjärilar, bin och humlor ska finna nektar och pollen. När dessa insekter lockas till trädgården kommer de samtidigt att pollinera hallonen, vinbärsbuskarna, äppelträden och köksträdgården.

Det ger mer frukt och bär. Ett vinna-vinna-koncept skulle man kunna kalla det.

Det roliga börjar redan nu i mars, tidigast i södra delen av landet. Om du har krokus, vintergäck och snödroppar i trädgården ska du kika ordentligt, dessa blommor lockar nymornade och hungriga humledrottningar som just vaknat ur vinterdvalan.

Längre fram i sommar, vilka blommor är viktiga då? Mitt förslag är att satsa på kryddväxter. Det finns många med underbart vackra blommor och dessutom en doft som sprider sig över trädgården.

I en trädgård som jag hade flätade jag låga, slingrande staket av videgrenar som avgränsade små rum. Antalet kryddväxter ökade snabbt, jag brukade åka till plantskolan för att köpa ett par kryddväxter och ofta kom jag hem med tio olika, fast jag bara tänkt köpa två eller tre.

Mitt i kryddträdgården placerade jag ett litet bord och en bänk där jag kunde sitta med min kaffekopp och njuta av hur naturen kom till mig. Humlor och fjärilar, men också igelkotten som kutade runt i gångarna på kvällarna.

Så lockar du djuren till din trädgård i vår!
Kryddväxter är ett säkert sätt att locka humlor och fjärilar.

Kryddväxter lockar

Vilka kryddväxter ska man satsa på? Den första man tänker på är kanske lavendeln men jag skulle också vilja rekommendera olika arter av salvia, till exempel kranssalvia. Anisisopen lockar massor med humlor, liksom hjärtstillan, humlesugan, blånepetan, kantnepetan och honungsfacelian. Fjärilarna älskar prästkragar, kärleksört, väddklint och många fler.

Min speciella favorit är stjärnflockan som lockar massor av de riktigt små vildbina.

En liten damm till grodorna är trevligt. Då kan man dessutom få besök av en häger. En kamrat till mig som har en groddamm i sin trädgård såg en dag en häger som helt fräckt åt av hans grodor och det var ju inte meningen.

Också fåglarna trivs bäst i en lite vildare trädgård där det finns gott om insekter. Har man tur bosätter sig
den svartvita flugsnapparen i fågelholken. Den håller efter mygg och flugor. Hanen lär vara en riktig donjuan som har flera honor i olika holkar. Honom bör man satsa på!

Men om man inte har någon trädgård, vad gör man då? En balkong duger länge. Man kan ha kryddväxter i
balkonglådan och sätta upp ett bihotell på väggen. Det har jag gjort och där bor rödmurarbina. En kolonilott eller en sommarstuga kan också förvandlas till en del av naturen.

Så nu har vi planerna klara, nu är vi redo att möta sommaren! Naturen har vi inpå knuten!

Scroll to Top