Benny Rosenqvist: Det krävs mod att våga älska sig själv

Benny Rosenqvist har kommit till en punkt i livet då han kan älska sig själv och njuta av att vara accepterad för den han är. Det är inte så dumt att bli äldre, konstaterar han. Lagom till Alla hjärtans dag är temat förstås kärlek!

Kärleken till andra människor tar inte slut. Vi slutar aldrig älska, ­slutar aldrig att bli älskade, menar mediet Benny. Det gäller bara att vara rädd om kärleken och att våga slösa med den så att den får växa.

– I vänskap väljer vi ofta personer som fyller våra olika behov och det skapar en fin helhet. Samtidigt förväntar vi oss ofta att en partner ska fylla alla dessa behov. Här kan det vara klokt att fundera lite över sin “kravlista” om vi ska vara öppna för kärleken.

Benny har också lärt sig att i takt med att åren går och vi möter nya faser i livet så ändras vänskapen.

– Jag hade mer partyvänner förr, säger Benny. Vi dansade och slog klackarna i taket. Där saknar jag 80-talet!

Samtidigt medger han att det är jätteskönt med vännerna han har idag, som tycker om honom precis som han är och inte har det minsta problem med att han är andlig och medial – och homosexuell.

– Alla mina vänner idag vet vem Benny är och jag behöver inte förklara. Det är så skönt.

Är det viktigt att det finns en alla hjärtans dag?
– Det är fantastiskt! Det bästa vi har är våra hjärtan och visst ska det vackraste i livet få en egen dag. Det är en gåva att både kunna ge och få kärlek – då är man rik. Alla dagar kan bli mer kärleksfulla om vi lyssnar på vårt hjärta. Vi har en inre röst och där finns en längtan om vad vi vill göra för oss själva och andra.

Vad betyder ordet kärlek för dig?
– Kärlek är för mig det man får och ger till andra människor. En omtanke, en handling, ett ord för att stötta. Att finnas för någon, att få ge. Jag brukar säga att min religion är kärlek.

Kärlek kan göra oss lyckliga – och olyckliga. Hur hittar vi balansen?
– Genom att förstå skillnaden. Om vi inte är olyckliga någon gång i livet kan vi inte heller bli euforiskt lyckliga. Sven Wollter sa så klokt: “I mörkret kan stjärnorna lysa.” Så är det ju, när det är som mörkast runt omkring hittar vi alltid ett ljus. När jag var ung älskade jag alltid ­andra mer, men till slut insåg jag att jag inte kan älska andra om jag glömmer bort mig själv. Jag vet att det låter klyschigt, men vem ska kunna ge dig kärlek om du är rädd att ta emot?

Ja, du säger ofta att den största kärleken är den till sig själv. Men det krävs mod!
– Du ska lära dig att älska andra, men du ska älska dig själv också. Det handlar om att se sina goda egenskaper och inte vara så hård mot sig själv. Vi tar till oss när vi får kritik av andra men hör inte alltid när vi får beröm. Sedan kan konstruktiv kritik vara kärlek, om den är befogad. Att få en påminnelse om att du ska jobba med något som gör dig till en bättre människa kan vara en form av kärlek, ­eller hur?

Hur visar vi kärlek i vänskap nu när vi inte kan ses?
– Skicka omtanke i ett sms, eller via Facetime om du vill se någon. Det är ett bra sätt att vara nära varandra nu. Då kan vi också prata om saker som vi kanske inte gör när vi träffas, för att det känns genant. Om vi är nära, men ändå långt ifrån varandra, vågar vi bli mer öppna. Sedan kan ett leende på gatan, till en granne eller annan hundägare, bli som en kram – till och med varmare än den fysiska. Det är så innerligt att le mot en annan människa.

Har pandemin fått oss att bli mer kärleksfulla?
– Absolut. Jag tror att vi inser vem vi älskar och att de har blivit viktigare när vi inte får vara nära.

Hur tycker du att det märks?
– När jag och mina vänner träffas och tar en promenad känns samtalen mer äkta. De väsentliga samtalen har blivit viktigare än de ytliga. Jag upplever att människor oftare talar om för andra att de tycker om dem, poängterar vilken fin vänskap de har och att det är viktigt att de finns. Jag märker på mina klienter att de frågar mindre om sig själva och mer om hur det ska bli med mamma och pappa, med barnen, med ekonomin. Vi tar inte saker för givet längre.

Vad är viktigast med kärlek i vänskap?
– Att kunna ge och att inte missbruka vänskapen. Många gånger är en vän ­någon som får bära en annans alla problem. Men mitt råd är att inte köra slut på en vän. Prata i så fall med flera olika personer eller sök professionell hjälp.

Och i en relation?
– Det är tilliten. Tilliten till att man har varandra och att man har närheten till varandra i svårigheter. Att kärleken växer när vi har det tufft.

När sa du första gången till dig själv att du älskar dig?
– När jag var 32 år, efter en separation då jag insåg att jag älskat mina partners för mycket. Jag bestämde mig för att inte träffa någon ny utan först ha ett förhållande med Benny som jag glömt bort. Det blev självkärlek att sitta ensam i ett rum och inte umgås med någon, för då lyssnar man på sin inre röst.

Kan kärleken trollas fram, även om det känns som att den övergett en?
– Vi blir aldrig övergivna av kärleken, men den kan ta olika form. Visst kan det kännas som att den övergett dig, men det magiska är att den lika fort kan överraska dig! Vi tror att vi vet hur vi ska möta den – men den kan ha utvecklats och plötsligt komma i en ny och helt annan form. Du möter en ny typ av människa, partner, därför att du tittat åt ett annat håll! När du lämnat det destruktiva, det självförakt du kanske haft, träffar du människor som du tidigare varit rädd för att hitta. Den typ av människa du signalerar att du är värd.

Scroll to Top