• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Värmande vinterläsning – 4 tips!

  I väntan på att vintermörkret ger sig av får vi underhålla oss med läsning. Här tipsar vår kulturredaktör Maria Öhrn om fyra läsvärda böcker.

  Värmande vinterläsning – 4 tips!

  Dagboken jag aldrig skrev av Jessika Devert

  En 50-årig kvinnas dagbok

  Dagboken jag aldrig skrev av Jessika Devert

  Printz

  Tänk att du en dag får en dagbok av din dotter. Hon är drygt 20 år gammal och nyfiken på hur det är att vara 50.

  "Jag vill veta hur det är att vara du. Du är framgångsrik läkare, har roliga kompisar. Du har kören och Rikard och du är snart femtio år. Jag vill veta hur det känns. Och hur det kanske blir för mig."

  Du lovar att du ska skriva, åtminstone någon gång i veckan. Men vad finns det egentligen att skriva om? Hur spännande kan det vara att följa en 50-årig kvinnas liv i Göteborg?

  Ett halvt andetag av Anna Agrell

  Borde Sonja ta hand om sin mor?

  Ett halvt andetag av Anna Agrell

  Historiska media

  Boken utspelar sig i Småland 1948. Sonja lever ett stilla liv på landsbygden tillsammans med sin fästman. Tillvaron känns trång. Sonjas tankar kretsar mycket kring plikt. Hur ska hon vara en god hustru? Borde hon ta hand om sin psykiskt sjuka mor? En dag flyttar Mirkka in i grannhuset. Mirkka rusar fram genom livet och Sonja dras med. Det går bra ända tills Mirkka ifrågasätter Sonjas livsval.

  Bärarna av Jessica Schiefauer

  En smitta lamslår samhället

  Bärarna av Jessica Schiefauer

  Romanus & Selling

  En bok som känns skrämmande aktuell mitt under pågående coronapandemi. Boken skildrar en värld där en smitta härjat i många decennier, en smitta som tvingar kvinnor och män att leva åtskilda. Kvinnorna styr och samhällets små resurser delas systerligt. Boken har kallats en feministisk science fiction-historia.

  Hon vars hjärta var som mitt av Göran Greider

  En olycklig kärlekshistoria

  Hon vars hjärta var som mitt av Göran Greider

  Ordfront

  Hösten 1914 möts den fattige Finnmarkspoeten Dan Andersson och studentskan Märta Larsson från Östermalm i Stockholm på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. De finner varandra både intellektuellt och erotiskt. Men när Märtas frireligiösa föräldrar får nys om förhållandet så bryter helvetet lös. En stor men olycklig kärlekshistoria som satte spår i Dan Anderssons diktning.

  Lyssna också på radiodokumentären Dagen Dan Andersson dog. Finns på sr.se och i SR Play.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!