Fröken Turkos: Inred med färger

Visst gör färgerna oss gladare och påverkar hur vi mår! Inredaren Leonor Juhl, alias Fröken Turkos, vill uppmuntra oss att våga välja sprakande färger, roliga prylar och personliga detaljer.

Leonor Juhl, som också kallar sig Fröken Turkos, har själv ett färgsprakande hem fyllt med vackra detaljer. Som inredare är hennes mål att man ska känna sig glad när man kommer hem och öppnar dörren.

Vilken är din egen favoritfärg?

– Jag har ju så många. Men de färger som jag använder mest av i mitt eget hem är olika nyanser av gult, rosa, blått och självklart turkost. 

Leonor Juhl

Ålder: 43 år.
Bor: Billdal utanför Göteborg.
Gör: Fotograf, konstnär, inredare och författare, aktuell med boken Inred med färg – så skapar du ett unikt och personligt hem.
Favoritsysslor hemma: Trädgårdsarbete, laga mat och pyssla.

När vaknade ditt intresse för att inreda med färg?

– Man kan nog säga att jag har älskat färg sedan jag var liten flicka, för precis som mina egna två döttrar har jag fått växa upp i ett färgglatt hem. 

– Min mamma Margareta målade vardagsrumsväggarna i barndomshemmet solgula ”som en varm kram” och hallen turkosblå. Att komma hem efter skolan skulle kännas som att simma med delfiner för mig och mina syskon! Och trappan gick i knallrosa för att bjuda in till glädjeskutt.

Blir man gladare och på bättre humör av färg?

– Mitt svar på den frågan är JAA, det blir du! Det är vetenskapligt bevisat att färger påverkar våra känslor och hur vi mår. Att vara medveten om hur färgerna kan inspirera, lugna och pigga upp oss är en viktig del när vi inreder.

– Genom att omge oss med speciella färger som vi vet påverkar vår kropp och knopp på ett positivt sätt så kan vi också må mycket bättre. Hur vi upplever olika färger är individuellt, men vi reagerar också på kulörer utan att vi kan bestämma hur. Rött ökar till exempel blodtrycket och din hjärnaktivitet. Färgen
blå gör det motsatta – lugnar och sänker blodtrycket och hjärnaktiviteten.

– Färg kan hjälpa oss genom livet mer än vad vi tror. ”Mer färg åt folket!” är min devis.

Fröken Turkos: Inred med färger
En härlig tavelvägg inspirerar bakom den generösa soffan fylld med mjuka kuddar. Soffbordet är tillverkat av en gammal dörr. Byråer samlas inte bara på en rad utan även på höjden.

Hur tänker du när du ska inreda ett rum?

– Vi människor är alla unika och hemmet ska reflektera dig som bor där. Därför tycker jag att det är superviktigt att fråga sig själv allra först: Vad tycker jag om? Låt ditt hem berätta din egen story, berättelsen om dig.

– Är det så att du tycker om trädgård och blommor, då kan det vara kul att visa det i ditt hem. Låt härliga trädgårdsböcker ligga framme, fyll ditt hem med växter och låt dina intressen ta plats i rummen. Ett hem ska ju inte bara vara vackert att titta på, utan det ska kännas bra också! I boken har jag ett avsnitt som tar upp det här med hur du hittar din unika stil och även vilka färger som du tycker om.

Fröken Turkos: Inred med färger
Väggen i turkos, som går från ljust till mörkt, är som att dyka ner i ett turkost hav, tycker Leonor Juhl. Glada detaljer piggar upp.

Hur ska man tänka för att få till vackra kombinationer?

– Jag brukar skapa ett färgschema i tre enkla steg som jag använder mig av och som man kan läsa om i boken. Det är en enkel metod för att skapa ett vackert färgschema.

3 tips till dig som längtar efter färg!

  • Först och främst – ta reda på vilka färger du verkligen tycker om och som du vill inreda med.
  • Titta på färgcirkeln som finns i boken och använd dig av någon av de färgscheman jag tar upp. Kanonbra och enkelt att använda sig av som vägledning.
  • Försök skapa en röd tråd med dina favoritfärger. Exempelvis får mina favoritfärger gult, rosa och turkos komma igen genom hela hemmet, fast i olika nyanser. Det skapar en sammanhängande känsla.

Följ Leonor!
Instagram: @frokenturkos
Blogg: www.frokenturkos.se/blogg

Annons
Scroll to Top