• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Träna är det roligaste som finns!

  Anna-Lisa Persson i Ljungby är inte den som med ålderns rätt dragit sig tillbaka. Vid 86 år fyllda leder hon fortfarande två gympapass i veckan och i år firar hon 50 år som gympaledare!

  Träna är det roligaste som finns!

  Nu tar jag en termin i taget, men jag har inga planer på att lägga av, säger Anna-Lisa med ett stort leende. Gymnastiken är mitt liv och en källa till glädje och det är väldigt roligt att röra sig till musik.

  Att hon skulle leda gympagrupper var dock inget hon såg framför sig när hon växte upp på Alnö utanför Sundsvall. 16 år gammal flyttade hon till Sundsvall och ett år senare kom hon i kontakt med gymnastiken på riktigt då hon gick med i en gymnastikförening. Gymnastiken blev hennes stora intresse och det tog hon med sig när hon vid 22 års ålder lämnade Norrland för Malmö.

  – Självklart gick jag med i MAI, Malmö allmänna idrottsförening.

  Hon gifte sig och fick två söner och familjen kom till Ljungby 1966. Två år senare gick hon med i Ljungby gymnastikklubb, där hon blev ­ledare 1970.

  Hon fick andra att upptäcka det hon redan visste: att gymnastik är det roligaste som finns. Hon ledde tre kvinnliga motionsgrupper och fyra barngrupper varje vecka.

  – Samtidigt gick jag själv på truppmärkesgymnastik och fick alla märken, säger hon, inte utan stolthet i rösten.


  Jag har också belönats med Lingmedaljen och det är jätteroligt.

  Gymnastiken har fört henne till många länder och hon är fortfarande vig som få. Och säkert kan hon tacka sin goda kondition att hon är där hon är idag och inte föll offer för en svår sjukdom. 2015 drabbades hon av en elakartad infektion i levern och det kunde ha slutat mycket illa.

  – Jag var väldigt illa däran och kunde inte stå på benen och läkarna trodde inte att jag skulle komma hem igen.

  Själv tänkte hon att det var slutet på gymnastiken, men så blev det inte. Hon mådde inte så bra under sommarmånaderna då det var uppehåll, men framåt hösten, när gympagrupperna åter samlades, var hon tillbaka som omtyckt ledare.

  Nu leder hon en 20 man och kvinnor stark grupp två gånger i veckan och samtliga del­tagare har fyllt 65.

  Och självklart vet hon vilka kroppsdelar som behöver ­tränas.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!