• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Pressa och torka blommor: nygamla trenden är tillbaka!

  Torkade och pressade blommor och blad kan bli fina botaniska konstverk på väggen eller bordet. Eterneller och andra sprött sköra skönheter är på modet igen. Plocka nu och spara sommaren i all evighet!

  Pressa och torka blommor: nygamla trenden är tillbaka!

  Blommor i press

  Du behöver:
  Blommor, blad, en gammal bok och skruvtving eller en trave tjocka böcker som tyngd.

  Gör så här:
  1. Lägg blommorna mellan boksidorna utan att de hamnar ovanpå varandra. Du kan också gärna lägga bakplåtspapper om blommorna för att skydda boken.
  2. Lägg boken i press i en vecka.
  3. Öppna boken, flytta växterna så att de ligger mellan nya torra sidor och lägg i press igen.
  4. Vänta ytterligare två–tre veckor innan du använder växterna.

  Blommor som passar att pressa är höstadonis, riddarsporre, leanderklocka, vallmo, jungfrun i det gröna, rosenskära, styvmorsviol och nejlika.

  Det går såklart också bra att pressa blommor i en riktig blomsterpress. 

  Här nedan får du tips på vad du kan använda dina torkade blommor till.

  Personliga tavlor

  Att sätta pressade blommor och blad i en ram med dubbelglas blir otroligt vackert, oavsett om du gör en vacker mandala eller placerar de torkade blommorna huller om buller.

  Evighetsbukett

  Låt sommarens bukett torka så får den vackra, mjuka färger och håller hela året. I buketten syns bland annat ros, judaspenning och olika gräs. Andra bra torkväxter är lavendel, hortensia, japanska lyktor och solboll 'Drumstick'.

  Prassliga skönheter

  Eterneller, eller evighetsblommor som de också kallas, är växten som är som skapad för att torkas. De behåller sina mustiga färger och förblir vackra år efter år.

  Blomstrande kort

  Använd dina pressade blommor och blad till att skapa vackra gåvokort, presentetiketter och bokmärken. Limma fast det torkade materialet på en bit fint papper, kartong eller en manillaetikett och låt torka.

  Svävande sötnosar

  Spänn upp tyll i en broderbåge och limma fast torkade blad och blommor med limpistol. Det lilla avståndet mellan väggen och tyllen gör att blommorna ser ut att sväva!

  Varför inte använda en hemmagjord brevpress som gå bort-present istället för en blombukett? Den varar mycket längre och blir en rolig och personlig present. Så här gör du!

  Hemmagjord brevpress

  Du behöver:

  • Transparent epoxiresin, ett gjutmaterial som finns i hobbyaffärer. Ett paket på 150 ml räcker till ca tre brevpressar.
  • Form, max 5 cm i diameter för att massan ska härda. Använd helst en form av silikon, för det kan vara svårt att få ut den härdade brevpressen ur en form av hårdplast.
  • Torkade blommor och blad.
  • Gummihandskar.

  Gör så här:
  1. Se till att formen är ren och torr.
  2. Sätt på gummihandskarna och blanda resinet enligt anvisningen på paketet.
  3. Häll resinet i formen och lägg ner de önskade blommorna i massan med blomhuvudena neråt.
  4. Låt torka 24 timmar i rumstemperatur.
  5. Ta brevpressen ur formen.

  Tänk på!
  Om du stöper i en hel klotform istället för ett halvklot, fyll inte formen ända upp så att den färdiga brevpressen får en liten plan yta att stå på.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!