Bananer blir chips för klimatets skull

Det håller inte längre att slänga så mycket livsmedel som vi gör. Bananer som börjar bli bruna och fläckiga kan få nytt liv – som chips.

För att vi människor ska kunna klara klimatomställningen behöver vi tänka nytt, inte minst kring mat och matsvinn. Därför har forskare från Karlstads universitet börjat samarbeta med Coop Värmland. 

– Banan har det största klimatavtrycket av frukt och grönt, säger forskaren Roger Renström, säger forskaren Roger Renström till Värmlands Folkblad.

Roger och kollegan Lena Brunzell har undersökt hur man kan återbruka både kläder och papper. Nu är det utdömd frukt som gäller och det har blivit nyttiga chips av kasserade bananer.

– De har åtta gånger så mycket antioxidanter i sig jämfört med när de är gröna, men de går inte att sälja i butik, säger Lena Brunzell.

– Hur förändras vårt beteende i butik av att det finns sådana här produkter? Ska vi klara klimatomställningen, särskilt gällande maten som står för en tredjedel av vårt klimatavtryck, måste vi göra det i alla led, säger Roger Renström.

Scroll to Top