• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Färgglada finkoppar för sommarfikan!

  Kaffe var förr en lyxig dryck som krävde servering i särskilt fina koppar. Fortfarande är det godare att få dricka ur sin favorit, gärna med blommönster och guldkant – eller en fräckt färgglad i retrostil.

  Färgglada finkoppar för sommarfikan!

  Kaffebönor växer som bär på ett litet träd som har sitt ursprung i Afrika och det är bärets kärna som rostas och mals. Enligt en gammal berättelse var det en herde i Etiopien som först upptäckte kaffets uppiggande effekt. Hans getter åt bären från kaffeträdet och studsade sedan omkring mer än vanligt.

  Från Afrika spred sig seden att dricka kaffet via Arabiska halvön till Turkiet och vidare till Italien, dit det kom runt år 1600.

  Det första europeiska kaffehuset öppnades i Venedig 1645 och både England och Frankrike följde snart efter. Men det var i österrikiska Wien som man för första gången blandade i socker och mjölk.

  Först 1685 nådde kaffet Sverige. Det såldes till en början på apoteken, eftersom det ansågs vara något av en medicinsk dryck. När kung Karl XII, som smakat kaffe i Turkiet, sedan tog med sig en kaffekokare hem 1715 spred sig kaffedrickandet.

  Eftersom kaffe till en början var något som bara de riktigt rika hade råd med fick det en hög status och det krävdes förstås då en särskild servis att dricka kaffe ur. De första kaffeserviserna tillverkades i Kina och Tyskland och importerades till Sverige. Först omkring sekelskiftet 1900 sjönk priserna så pass att kaffedrickandet blev mer utbrett, men det var ändå en så pass dyrbar dryck att man drack ur små koppar. I takt med att priset på kaffe sjunkit har kopparna blivit större.

  Det har naturligtvis på-verkat värdet på äldre kaffeserviser med små koppar. Många dricker idag kaffe ur det som på 50- och 60-talet var tekoppar. 

  Bedårande Bellis är fortfarande en bubblare på antikmarknaden – en kaffeservis från Karlskrona porslinsfabrik som bara blir mer populär. Formgivare är Eva Bladh och den gjordes på 60-talet. 28 delar sammanlagt klubbades för 1 600 kr, Helsingborgs Auktionskammare.

  Somrig servis i pastell, 34 delar i porslin från Gustavsberg. Elva koppar och fat samt tolv assietter, 2 800 kr, Helsingborgs Auktionskammare.

  Red Top är en av Marianne Westmans mindre kända kaffeserviser för Rörstrand, med svartvitt rutmönster på kopparna, röda fat och assietter med rutor längs kanten. Sex koppar med fat och assietter, några med nagg, för 1 900 kr, Helsingborgs Auktionskammare.

  Tahiti, från 70-talet, är Stig Lindbergs idag mest eftertraktade servis och det märks på priserna. Men varning – den måste handdiskas. Den tryckta dekoren tål inte maskindisk utan blir då fort blekt. Sju koppar med fat, gräddkanna och sockerskål såldes för 11 000 kr på Göteborgs Auktionsverk.

  Dekoren av vita prickar mot röd botten är förstås inspirerad av flugsvamp och servisen bär också namnet Amanita, latin för flugsvamp. Formgiven av Helmer Ringström för Gefle porslinsfabrik. Sex koppar med fat och assietter, sockerskål och gräddsnipa, 1 100 kr, Helsingborgs Auktionskammare. Kaffekanna, 20 cm hög, för 750 kr, Auktionshuset Gomér & Andersson, Linköping.

  Servis med stiliserade blommor från Bavaria i Tyskland, tillverkad på 1960- eller 1970-talet i för den tiden typiska färger. Åtta koppar, tio fat och åtta assietter, 650 kr, Garpenhus Auktioner.

  Varför inte ha en samling udda kaffe-koppar i alla möjliga färger och dekorer att duka med? Det blir fint tillsammans och går att variera i det oändliga. Cirka 80 koppar och fat i en samling som såldes för 3 600 kr, Helsingborgs Auktionskammare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!