• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Han dödade sin exfru med en bomb

  När Dale Fosdick mördade sin exfru Kem Wenger med en elektriskt styrd bomb lämnade han medvetet kvar ledtrådar. Han trodde aldrig att polisen kunde binda honom till sprängningen och mordet.

  Han dödade sin exfru med en bomb

  Den 29-åriga tvåbarnsmamman Kem Wenger och hennes nye kärlek Kurt Simon hade haft en underbar förlovningsfest. De var trötta men lyckliga när de kom tillbaka till Kems hus för att lasta in alla förlovningspresenterna.

  Först gick Kurt in och ställde av en del av presenterna. På väg ut för att hämta fler i bilen mötte han Kem, som var på väg in.

  Kurt hörde den enorma explosionen och tryckvågorna som nästan fick honom att falla till marken. När han fick tillbaka fattningen såg han ett par ben framför sig genom röken. Det var Kem som låg på marken framför honom och hon var död.

  Polisen var snabbt på plats och första upptäckten var metallbitarna i Kems hand, vilket indikerade att hon dödats av en bomb som utlösts av en rörelsesensor när hon tog i den. Bombteknikernas analys visade att det rörde sig om en egentillverkad rörbomb, fylld med bland annat kullager och annan metall för att åstadkomma största möjliga skada när den exploderade. Förödelsen var stor – det satt metallfragment i hela hallen och in i köket.


  Slarvigt utfört

  När teknikerna undersökte nedervåningen hittade de diverse material som bomben hade tillverkats av. Även i köket fanns rester från bombtillverkningen.

  Av detta kunde polisen dra två slutsatser: Mördaren hade möjlighet att ta sig in i Kems hem och han eller hon hade antingen varit slarvig eller kallt räknat med att alla spår skulle vara utplånade eftersom värdefulla ledtrådar fanns kvar.

  Eftersom Kurt hade tillgång till huset var det honom som misstankarna först riktades mot. Han hade också varit först in i huset. Några konkreta bevis mot honom fanns inte och i förhören framförde Kurt vem han själv misstänkte, nämligen Kems mamma Cricket. Enligt Kurt var hon en avskyvärd människa som inte skulle dra sig för någonting. Det bekräftade även Kems vänner. Cricket och dottern hade en minst sagt fientlig relation.

  Att Cricket på dotterns begravning ondgjorde sig över att Kem låtit sin livförsäkring förfalla så att det inte fanns några pengar att betala ut förstärkte bilden av henne som både kall och ond.


  Polisen förhörde Kems mamma Cricket.

  Flera misstänkta

  Men snart uteslöts såväl Kurt som Cricket från utredningen. Ingen av dem hade kompetensen att tillverka den bomb som dödat Kem.

  Nu riktades ljuset istället mot Kems exmake Paul, som bara bodde en bit därifrån och delade vårdnaden om parets gemensamma dotter med Kem. Paul hade dock alibi för helgen när dådet skett.

  Polisen fick fram ännu en misstänkt som hade motiv, Phil Hartman. Han hade jobbat tillsammans med Kem när hon hade anmält honom för sexuella trakasserier, vilket ledde till att Hartman fick sparken och han hotade då att hämnas. Men när bomben briserade befann han sig i en helt annan delstat, vilket han kunde bevisa.

  I papperskorgen hemma hos Kem hittade polisen material efter att mördaren byggt bomben.

  Näste misstänkte blev Dale Fosdick, Kems expojkvän och pappan till hennes yngsta barn. De hade bråkat mycket om umgängesrätten gällande sonen och det underhållsstöd som Dale betalade sent eller inte alls.
  För att få slut på bråket hade Kurt erbjudit sig att adoptera Kems son. Ett förslag som fick Dale att känna sig förminskad och avundsjuk på Kems nya och lyckliga liv medan han själv fick hålla till godo med en liten lägenhet i utkanten av Bloomington i Illinois.

  Hittade bevis

  Dale arbetade med att tillverka motorer. På fritiden byggde han modellplan från grunden och konstruerade även de elektriska motorerna. Därmed hade han tillgång till allt det material som behövdes för att tillverka en bomb, och han hade kunskaperna.

  När polisen åkte hem till Dale hade han på köksbordet lagt upp verktyg som skulle krävas för att tillverka en bomb. Jämte låg en dödsruna på Kem. Signalen var tydlig: Jag gjorde det, men bevisa det.

  Dale Fosdick.

  Det var just vad polisen satte igång med. Kreditkortsinköp bevisade att han köpt samma material som bomben tillverkats av. Men det var inte tillräckligt för mordåtal. Utredarna fokuserade nu istället på resterna från den elektriska tråden som använts för att tillverka bomben. När polisen var hemma hos Fosdick hade de noterat att en av avbitartängerna på köksbordet hade en skada på bladet som kapar tråden. Den och en del annat hade tagits i beslag.

  Polisens expert på att jämföra brottsverktyg, John O'Neil, testade att klippa en tråd med tången som de hade hittat hos Fosdick. Den jämfördes med en bit av den avklippta tråd till bomben som de hade hittat bland resterna på mordplatsen. Trådarna jämfördes i ett mikroskop med 50 gångers förstoring. Och ytorna där trådarna klippts av var identiskt lika.

  Beviset att Fosdicks tång använts för att tillverka bomben var det polisen behövde för att kunna gripa honom för mordet på Kem Wenger.


  Han nekade

  Polisens hypotes var att han tillverkat bomben på plats för att inte riskera att den utlöstes av misstag om han skulle bära den med sig dit. När den var klar lade han den i ett folie-paket intill ett bord i hallen.

  Paketet skulle väcka uppmärksamhet, och någon av Kem eller Kurt skulle plocka upp det när de kom hem på natten. Kurt hade inte sett paketet, men det gjorde Kem.

  I rätten nekade Dale Fosdick till all inblandning i bomben, men juryn var säker på sin sak och dömde honom till fängelse i 55 år.

  Dale Fosdick dog av plötslig sjukdom i fängelset 2010.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!