1 Matsmältningen får en kick
Är du en storkonsument av kaffe har du säkert märkt ett trängande behov av att besöka toaletten efter dagens första kopp? Det finns en orsak till detta: intag av koffein ökar nämligen muskelsammandragningarna i tarmen. Dessa sammandragningar får maten att tränga längre ner genom matsmältningsapparaten och gör att du behöver besöka toaletten kort tid efteråt. Koffein kan också öka urinproduktionen och öka mängden magsaft. Vissa kan därför känna av sura uppstötningar efter att ha druckit kaffe.
2 Knivskarp koncentration
I samband med att du intar koffein ökar din koncentrationsförmåga. Koffein är ett central-
stimulerande ämne, det vill säga ett ämne som stimulerar dina mentala funktioner och dämpar känslan av trötthet, törst och hunger. Detta får oss att känna oss mer alerta och koncentrerade. I takt med att hjärnan bygger upp en tolerans mot koffein avtar den här effekten något och vi måste dricka mer för att uppnå samma resultat. Detta förklarar kanske varför en enda kaffekopp på morgonen så lätt blir tre?
3 Förbränningen får en skjuts
Koffein påverkar visserligen vår förbränning men inte så mycket att det har någon större inverkan på vår vikt. Omkring 4–8 procents ökning kan du ändå räkna med. Även pulsen, blodtrycket och din utsöndring av noradrenalin ökar något.
4 Vakenheten ökar
Att dricka kaffe eller annan koffeinhaltig dryck kan förhindra att vi blir trötta och slitna under dagen. När vi är vakna produceras ett ämne som heter adenosin. Detta ämne kan binda sig till receptorer i vår hjärna och göra att vi känner oss trötta och slitna. Koffein kan blockera bindningarna mellan adenosin och receptorerna och därmed motverka denna effekt.
5 Humöret höjs
Eftersom vi blir upprymda och energiska av koffein blir de allra flesta på bättre humör efter en kopp kaffe eller två. Samtidigt kan vissa få huvudvärk om de inte får i sig koffein, speciellt om detta är något man är van vid.
6 Träningsprestationen förbättras
Studierna som har undersökt hur koffein påverkar träningsprestationer är relativt få, men de som finns visar att ett högt intag av koffein kan bidra till ökad prestation både när det kommer till styrketräning och uthållighetsträning. Förutom att vi blir mer koncentrerade och fokuserade under träningen påverkas även vår explosivitet och maximala styrka, reaktionstid och tiden det tar innan vi känner
oss utmattade.
Lagom är bäst
Stora mängder koffein kan ha negativa effekter på kroppen. Du kan bli kallsvettig, skakig, svimfärdig och få hjärtklappning och sömnsvårigheter. I förlängningen kan för mycket kaffe även göra dig uttorkad och ge dig magbesvär – framför allt i samband med träning och ansträngning. Tänk därför på att inte överdriva ditt intag.