Malena sa upp sig för att satsa på sin dröm

Första gången Malena smakade ramslök blev hon helt betagen. Så underbart gott! Nu sprider hon framgångsrikt sin passion för ramslök över landet. Men folk i krokarna är svårflörtade…

Malena Östergren Arvidsson

Ålder: 50 år.
Familj: Maken Magnus Arvidsson, 50, hunden Samson och katten Smulan.
Bor: I en gammal prästgård i Norra Åsum.
Gör: Ramslöksföretagare.

Bofinkarna, stararna och de andra vårfåglarna kvittrar i de höga träden som omger den vita prästgården. Mellan de gröna bladen på marken sticker en och annan gul narciss upp.

Samtidigt virvlar snöblandat regn ner från himlen – det är aprilväder och den rätta tiden för att skörda ramslök i Skåne.

– Tiden när man ska skörda varierar naturligtvis beroende på var man bor i Sverige men här i Skåne kan man säga att det är under några intensiva veckor i april, säger Malena medan hon med stora kliv går runt mellan ramslökstuvorna.

Vi befinner oss i prästgården i Norra Åsum strax utanför Kristianstad med anor från 1100-talet. Här bor sedan sju år Malena Östergren Arvidsson och hennes man Magnus Arvidsson tillsammans med hunden Samson och katten Smulan.

– Vi letade efter ett lämpligt hus på landet och när jag fick höra att här växte ramslök blev jag jätteglad, berättar hon.

Ramslöken är nämligen Malenas stora passion och sedan några år även hennes levebröd. Hon har prisats för sitt arbete att göra den tillgänglig för allmänheten och sedan 2013 driver hon företaget Ramslök by Malena.

– För två år sedan kunde jag för första gången ta ut en regelbunden lön från företaget. Visserligen en blygsam sådan men det kändes ändå skönt, säger hon.

Malena sa upp sig för att satsa på sin dröm
Bladen påminner om liljekonvaljens men de luktar gott av vitlök.

Malenas väg in i ramslökens värld började 2011 med att de var på en restaurang på Bornholm för att fira Magnus pappas 75-årsdag. Till laxrätten fick de en fräsch grön olja som smakade som en blandning mellan gräslök och vitlök som de omedelbart blev förtjusta i.

– När jag frågade servitören vad det var fick jag veta att den var gjord på ramslök. Det hade jag aldrig ätit tidigare och jag tyckte det var fantastiskt gott, berättar Malena.

Möttes på nätet

Steget därifrån till att ta reda på mer om ramslöken, hitta recept från främst Italien, England och Tyskland och sedan starta bloggen ”Ramslöksfrossa”, var inte särskilt långt att ta för henne.

Malena är nämligen uppväxt på en bondgård i Venestad i Kristianstadstrakten och har alltid varit intresserad av att plocka det som är ätbart i naturen.

– Men att ramslök var så gott hade jag inte en aning om. Kunskapen om den som krydda har länge funnits på de platser i Sverige där den växer, främst Skåne, Öland och Gotland, men har mer eller mindre glömts bort.

Några år före den oförglömliga middagen på Bornholm hade Malena och Magnus träffat varandra på nätet och blivit ett par. Hon bodde då i Jönköping där hon jobbade som politisk ombudsman och han i Malmö.

Malena sa upp sig för att satsa på sin dröm
Malena skördar sin ramslök i april.

Bara tre månader efter att de mötts fick Magnus erbjudande om att jobba som ingenjör i Norge. De bodde där en tid innan de flyttade tillbaka till Malmö, men de började tröttna på storstadslivet och det ständiga flackandet.

– Jag hade vid den tiden 200 resdagar om året i jobbet och det kändes som vi bodde i en kappsäck. Jag och Malena träffades nästan bara i dörren på väg in eller ut, berättar han.

Drömmen var ett stort hus på landet med lagom pendlingsavstånd för Magnus till jobbet och med en stor trädgård för Malena. När de hittade prästgården i Norra Åsum föll alla pusselbitar på plats.

Sand i Sahara

På de två hektar mark som tillhör prästgården växte till Malenas glädje ett stort bestånd av ramslök och Magnus fick sitt historiska intresse tillgodosett.

– Gårdens historia letar sig tillbaka till 1100-talet, berättar han. Under huset finns en medeltida källare med kryssvalv och under sin skånska resa 1749 skriver Carl von Linné om prästgårdens äppelträd.

Malena sa upp sig för att satsa på sin dröm
Malenas skörd täcker inte behovet så hon importerar ramslök från Tyskland och England.

För Malena är det en lyx att bara behöva gå några meter ut i trädgården när hon ska skörda de tidigaste primörerna. De färska bladen levererar hon till restauranger, men skickar dem även med post till privatpersoner över hela landet.

– I Norrland finns inget naturligt bestånd av ramslök eftersom marken inte är tillräckligt kalkhaltig. Därför har jag många kunder därifrån. Att försöka sälja ramslök till Kristianstadsbor är som att försöka sälja sand i Sahara, säger Malena med ett skratt.

De 300 kvadratmeter som ramslöken växer på i prästgårdens trädgård räcker inte långt och Malena arrenderar även en skogsmark av en bonde på Linderödsåsen söder om Kristianstad där ramslöken frodas.

Skörden upphör vid valborg eftersom pollensäsongen gör att bladen blir tråkiga samtidigt som fåglarna som häckar i träden runtomkring skitar ner dem.

– Men efter skörden av bladen kan man plocka ramslöksblommorna och riva ner dem i en sallad. Stjälkarna har mycket sötma och kan tas tillvara och även frökapslarna blir goda om man saltar in dem och lägger dem i vinäger. De påminner om kapris, men blir knapriga.

Särskilda festivaler

Malena hämtar många av recepten och inspirationen till nya användningsområden från kontinenten där ramslök är betydligt vanligare i maten än här i Sverige. 

– I Tyskland används ramslök ofta i maten och de har också speciella festivaler, ”bärlauchfest”, i flera olika städer. Ramslök är användbart till mycket. Jag gör pesto på ramslök, använder det i soppor och gör sillinläggningar med den som krydda.

Malena sa upp sig för att satsa på sin dröm
En härlig vårprimör.

Men att sälja färska blad är bara en liten del av Malenas verksamhet. Hon tar hem torkad ramslök från Tyskland som hon säljer vidare via sitt företag. Hon levererar även lökar till sina kunder som vill odla egen ramslök i sina trädgårdar.

– Tidigt på våren plockar jag egna lökar som jag säljer, men de räcker inte långt och därför tar jag även hem ramslökar från England. Lökarna är bäst att sätta tidigt på våren eller under hösten.

Den enda period då det är riktigt lugnt i Malenas verksamhet är från julafton fram till mitten av februari. De månader då det inte är full fart med skörd eller att plocka lökar åker Malena runt på olika trädgårdsmässor för att föreläsa om ramslökens fördelar.

– Man får inte heller glömma att bladen är nyttiga att äta, påpekar hon. De är rika på C-vitamin och i Danmark gör man försök med att ge ramslök till smågrisar som naturligt antibiotika, säger Malena medan hon plockar med sig ett knippe blad in i prästgårdens kök.

Malena har aldrig ångrat en sekund att hon sa upp sig från sitt tidigare jobb och flyttade ut på landet för att ägna sig åt sitt stora intresse.

– Det här är det perfekta livet för oss, säger hon medan hon blandar ihop en ramslökspesto i mixern som hon sedan serverar med kex.

Malena sa upp sig för att satsa på sin dröm

Malenas goda ramslökspesto

  • 100 g färska ramslöksblad
  • 100 g riven parmesan eller västerbottenost
  • 1–2 dl rapsolja 
  • Salt och peppar
  • Saft från pressad citron

Mixa ramslök och ost med oljan till en lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och  citronsaft.

Scroll to Top