• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Grattis Pippi Långstrump!

  I år är det 75 år sedan allas våran Astrid Lindgren gav ut den första boken om Pippi Långstrump. Att Pippis pappa är sjökapten vet de flesta, men vem var egentligen Pippis mamma?

  Grattis Pippi Långstrump!

  Den 14 november 1907 föddes en flicka i den lilla småländska staden Vimmerby. Flickan fick namnet Astrid och skulle senare komma att bli en av världens största barnboksförfattare. Astrid växte upp på gården Näs, där hon bodde tillsammans med föräldrarna Samuel och Hanna, och syskonen Gunnar, Stina och Ingegerd. 

   

  Astrid gick ofta sin egen väg och struntade i vad andra tyckte och tänkte. Hon var till exempel den första kvinnan i Vimmerby som klippte håret kort, vilket väckte stor nyfikenhet bland invånarna på orten. Folk bad henne att ta av sig hatten så att de kunde få kolla på den märkliga frisyren. 

   

  Astrid var känd för sin livliga fantasi och lekfulla sinne. Hennes son Lars har berättat att hon inte riktigt var som alla andra mammor. Hon älskade att vara med och leka och busa precis lika mycket som barnen, istället för att sitta på en bänk bredvid lekplatsen och titta på.   

   

  Vad många inte vet är att Astrid var antinazist. Under hela sitt liv kämpade hon mot krig, våld och orättvisor. Under andra världskriget jobbade hon på underrättelsetjänstens avdelning för brevcensur, där hon i hemlighet läste brev till och från utlandet. 

  Det var även under krigstiden som Astrid tillsammans med sin man Sture Lindgren och barnen Lars och Karin flyttade in i våningen på Dalagatan 46, där Astrid bodde till sin död 2002. 

   

  1941 låg Astrids sjuåriga dotter Karin hemma sjuk i lunginflammation. Karin ville så gärna höra en saga om Pippi Långstrump, ett namn som hon hittade på i stunden. I flera år efter detta hittade hon på historier om Pippi som hon berättade för Karin och hennes kompisar. 

   

  En dag i mars 1944 trillade Astrid Lindgren på en isfläck och blev sängliggande med en stukad fot i ett par veckor. För att få tiden att gå började hon skriva ner alla sina berättelser om Pippi Långstrump. Detta skulle bli en present till Karins 10 års dag två månader senare. Samtidigt passade Astrid på att skicka in berättelserna till ett bokförlag. Hon fick dessvärre avslag. Men skam den som ger sig, ett år senare vann hon en barnbokstävling av Rabén & Sjögrens och boken gavs ut i november 1945. På två veckor hade boken sålts i över 20 000 exemplar och succén var ett faktum. 

   

  Pippi Långstrump blev en stor succé och bokförlaget Rabén & Sjögren gick från att vara nära en konkurs till att ha hur mycket som helst att göra. Astrid Lindgren anställdes som redaktör och fick då ansvaret för barnboksutgivningen. 

  På förmiddagarna skrev hon på sina egna böcker och på eftermiddagarna jobbade hon som redaktör. Såhär jobbade hon i 24 år, fram till hon gick i pension 1970. 

   

  När Astrids böcker började filmatiseras blev hon väldigt missnöjd med resultaten och redan efter de två första filmerna började hon helt enkelt att skriva filmmanusen själv. Totalt skrev hon ca 30 filmmanus och är därmed en av de viktigaste kvinnorna i svensk filmhistoria. 

   

  Pippi Långstrump, eller Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, som är hennes fullständiga namn, är en väldigt speciell nioårig flicka.

  Som bekant är Pippi är världens starkaste flicka med en massa fräknar i ansiktet och rött hår med två flätor som står rakt ut. Hon bor tillsammans med sin apa Herr Nilsson och sin häst i det stora huset, Villa Villekulla. 

   

  Pippis pappa, kapten Efraim Långstrump, är kung över kurredutterna på en ö som heter Kurrekurreduttön. Pippis mamma då? Pippi tror att hon är en ängel som sitter på ett moln och tittar ner då och då. Det sägs att hon är baserad på en riktig person, Jessie Simpson från Gävle som 1922 gifte sig med kapten Långstrump, eller kanske snarare sjömannen Carl "Kalle" Pettersson, som faktiskt var någon slags kung på en Söderhavsö trots alls. Men det är en helt annan historia. 

   

  Ett känt Pippi citat är "Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert". Men det många inte vet är att detta inte alls är ett citat som Pippi har sagt eller som överhuvudtaget finns i någon av böckerna eller filmatiseringarna om Pippi Långstrump. Det är ingen som vet var citatet kommer ifrån eller hur det har lyckats etablera sig som ett välkänt Pippi-citat. 
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!