• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är skolan som lagar maten barnen vill ha

  I köket på Johan Skytteskolan i Älvsjö lagas varje dag cirka 650 portioner, varav ungefär 50 är specialkost. Det kan vara laktosfritt, glutenfritt, veganskt och mat utan tomat.

  Här är skolan som lagar maten barnen vill ha
  Kocken Bouchra och kökschefen Lina lagar 650 portioner mat varje dag. Foto: TT

  – Beroende på vilken maträtt det handlar om kan jag ibland laga tio olika varianter, säger kocken Bouchra Mrayah.

  Elever som kan visa upp läkarintyg har rätt att bli erbjudna mat utifrån sina behov. I andra fall är det upp till kommuner och måltidspersonal att ta beslut om hur tillmötesgående de ska vara till elevernas önskemål.

  – Vi lagar maten som barnen vill ha. Vi har en person som är vegan och den får vegankost, även om vi inte har krav på att erbjuda det. Men vi gör det ändå för att det underlättar om alla är nöjda. Det är vårt mål, säger kökschefen Lina Bianchi.

  Branschorganisationen Kost och näring har tagit fram rekommendationer som rör barns och elevers rätt till specialkost och anpassade måltider. 

  – Egentligen skulle man ju vilja ge alla precis vad de vill ha, men då tenderar skolkök till att bli en à la carte-restaurang och då räcker inte våra skattepengar, säger Åsa Kullberg som är vice ordförande i Kost och näring.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!