• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Aprilskämt vi minns!

  Idag är det 1 april, den dag på året som många passar på att lura nära och kära. Här är några av historiens mest minnesvärda aprilskämt.

  Aprilskämt vi minns!

  Kända aprilskämt genom tiderna

   

  Det äldsta kända aprilskämtet i media är från 1846, då tidningen Evening Standard i London publicerade en annons om en åsnevisning som ägde rum en bit utanför staden. Massa människor åkte dit och letade efter åsnor, utan resultat. Till slut kollade de på varandra och förstod att det var de själva som var åsnorna.

   

  1911 gick Svenska Dagbladet ut med att OS-invigningen i Stockholm 1912 skulle inledas med en parad av 600 elefanter. På de första 50 elefanterna skulle det sitta en musikkår och spela nationalsånger från de tävlande länderna. På de resterande elefanterna skulle elefantskötare sitta och ropa "Lirpa, lirpa", vilket är "April, april" baklänges.

   

  Öland lossnar! Ännu ett aprilskämt är när Göteborgs-Posten 1950 meddelade att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.

   

  1 april 1957 rapporterade brittiska Panorma att det fanns växande spagettiträd i Schweiz. Detta var något som en italiensk restaurang i London spann vidare på några år senare. De låtsades att de skördade spagetti från en vinranka i restaurangen.

   

  Och vem minns inte Sveriges Televisions aprilskämt från 1962? Kjell Stensson berättade i ett nyhetsinslag att man kunde trä över en nylonstrumpa på sin TV för att få färg-TV. Många blev lurade och började rota i strumplådan.

   

  Den 1 april 1980 skrev DN att sommartid hade införts i hemlighet. Alla klockor gick fel och ingen visste vad klockan egentligen var. Det rådde totalt kaos överallt, enligt DN. I verkligheten införde man sommartid 6 april samma år.

  2008 lurade BBC sina tittare att man hade hittat en flock med pingviner som kunde flyga. I inslaget fick man höra att de flygande pingvinerna lämnade kylan på vintern för att flyga till varmare breddgrader.

  Att luras på 1 april är en tradition som sträcker sig långt bak i tiden. Den Svenska seden att "narra april" finns sedan mitten av 1600-talet. Skämten gick då ut på att lura någon att gå dumma ärenden.

   

  Det är inte bara vi i Sverige som skämtar idag, det finns liknande upptåg runtom i Europa och även utanför. I USA, Storbritannien och Australien kallas dagen "April Fool´s Day".

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!