Här är Årets pelargon 2020 – visst är den vacker?

Tango Deep Rose With Eye är en zonalpelargon vars intensiva färg och unika formspråk gör den till en favorit.

En höjdpunkt under den årliga mässan Nordiska Trädgårdar brukar för många av oss vara avtäckandet av Årets pelargon. I år var mässan dock tvungen att ställas in till följd av coronapandemin, och därför presenterades Årets pelargon istället under en livesändning. Men den inställda mässan till trots har juryn, liksom föregående år, korat en minst sagt värdig vinnare. Årets pelargon är zonalpelargonen Tango Deep Rose With Eye!

– Det är en bedårande enkelblommande pelargon i intensiva färger, och namnet ger en ju lust att dansa tango, säger Gunnar Kaj, blomsterkreatör och årets presentatör. 

Årets pelargon har valts mycket tack vare färgskiftningarna i blommorna. När man tittar noga ser man att ögat är vitt med rosa strimmor. Blombladen är så starkt rosa att de nästan ser röda ut, för att sedan övergå i en ljusare kant som ramar in bladen. 

Här är Årets pelargon 2020 – visst är den vacker?
Titta gärna noga på blombladens unika färgsättning. Foto: Annikas Naturliga Ting/Blomsterfrämjandet

Andra positiva egenskaper hos Tango Deep Rose With Eye är att den tål både regn och vind och lämpar sig därför extra väl utomhus. Låt den lysa upp i entrékrukan, balkonglådan eller i rabatten!

Så här lyder juryns motivering:

Årets utvalda Pelargon är en veritabel färgexplosion.
Titta på djupet – med sina enkla blommor i tre färger skapas ett tredimensionellt formspråk från det vitaste till det djupaste och mustigaste mörkrosa.
På fönsterbräda eller i balkonglåda – lika passande för denna allväderspelargon.
Årets utvalda heter Tango Deep Rose With Eye

I juryn för Årets Pelargon sitter Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från
Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.

Här är Årets pelargon 2020 – visst är den vacker?
Tango Deep Rose With Eye passar bäst ute, men tills vädret är milt och nätterna frostfria är sorten även fin inne på fönsterbrädan, Foto: Annikas Naturliga Ting/Blomsterfrämjandet

Så här sköter du dina pelargoner:

Eventuellt behöver du plantera om dina pelargoner när du kommer hem med dem från affären. Välj i så fall ett kärl med mycket volym och jord av god kvalitet. Tillför näring varje gång du vattnar.

Vattna regelbundet och låt jorden torka upp något mellan vattningarna. Det bästa är att vattna på morgonen, så att dina pelargoner hinner torka upp under dagen. Det går också bra att vattna på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre bra, eftersom stora delar av vattnet då avdunstar direkt. 

Pelargoner älskar ljus! Om du ska ha dem inomhus, tänk på att hitta ett läge med bra ljusinsläpp. Långt in i ett rum kan lätt bli för mörkt. De vill också gärna stå luftigt. Tänk därför på att inte plantera för tätt om du sätter flera pelargoner bredvid varandra, de växer ihop med tiden.

Scroll to Top