Tidigt på våren, långt innan de sista frostnätterna är förbi, dyker penséerna och de andra frosttåliga vännerna upp i blomsterbutikerna. Då kan man riktigt frossa i färg och fylla lådor, amplar och krukor med de vårblommande tuffingarna. Penséer är utomordentligt bra debutanter och finns i allsköns färger, som enfärgade, tvåfärgade eller flerfärgade, storblommiga eller småblommiga – ja, urvalet är stort, så det finns garanterat en favorit för alla.
Eftersom penséer är så lättskötta och tåliga är de perfekt lämpade att vara med i vårens första planteringar. Ser du bara till att jorden i krukan inte torkar ut och att hela tiden plocka bort de blommor som blommat över så kommer du få glädje av de söta penséerna länge.

Penséer är ofta billiga, så man har all möjlighet att göra både många och stora arrangemang.Tillsammans med andra vårväxter, till exempel påsklilja, krokus, tulpan och gyllenlack, kan man experimentera med färg, form och höjd. Vill man ha mer höjd än vad växterna ger kan man sticka ner grenar från vide, skruvpil eller en kvist från något fruktträd. Det ger effekten att planteringen ser större ut.
Att penséer har en längre livslängd än de flesta andra vårväxter gör ingenting, eftersom de har en otrolig förmåga att breda ut sig och fylla de tomma platserna efter de växter som blommat över. Så när de överblommade växterna gjort sitt klipper du helt enkelt bort det torra och tråkiga, och det dröjer inte länge förrän penséerna tagit över i planteringskärlet.

Man kan också kombinera penséer med växter som både är frosttåliga och långlivade, som rosmarin, plättar i luften, murgröna och klöver. De håller sig fina till senhösten och man kan låta dem vara kvar och istället byta ut penséerna mot sommarblommor.

Välj gärna planteringskärl som inte är så tunga att bära. Korgar och hinkar är lätta att flytta på och kan därför flyttas runt till de ställen där man för dagen vill ha lite vårfägring. En annan fördel är att man kan flytta in kärlen om en kall natt är i antågande. För även om de tål kalla temperaturer och vårens nyckfulla väder så kan växterna bli lite fula om det blir alltför tufft väder.

Så lyckas du med penséerna – 10 skötselråd
1. Köp plantor med få blommor och många knoppar.
2. Titta på rötterna – vita fina rötter som inte växt ihop vittnar om en välmående planta.
3. Välj de låga och kompakta plantorna framför de höga och gängliga.
4. Plantera växten direkt efter inköpet i mullrik, fuktighetshållande jord.
5. Ta in eller täck över de nyinköpta penséerna över natten den första tiden för att de gradvis ska vänja sig vid livet utomhus.
6. Penséer vill gärna ha en plats i halvskugga för att de ska hålla sig fina länge.
7. Gödsla gärna ett par gånger i början av säsongen för att få en lång och rik blomning.
8. Jorden ska hållas fuktig. En torr jord ökar risken att de fryser om vädret blir kallt.
9. Plocka bort vissnade blommor för att förlänga och stimulera knoppsättningen.
10. Vill man njuta riktigt länge av sina penséer kan man klippa ner hela plantan på sommaren. Då blommar de om igen till långt in på hösten.