Den traditionella punschrullen är ett litet avlångt bakverk, gjort av en kaksmulsblandning med arrak, smör och kakao. Den har ett hölje av grön marsipan och ändarna doppas i choklad.

Det kan förekomma olika varianter av punschrullen. Bland annat brukar det göras en specialare till Sveriges nationaldag, då man använder gul marsipan istället för grön och blå choklad. Det finns även en julvariant med smak av pepparkaka.

Det sägs att detta populära bakverk har fått sitt namn dels på grund av sitt utseende, som påminner om 1920-talets tubformade dammsugare. Men namnet dammsugare påstås komma ifrån att den förr gjordes på kakrester, som man då dammsög upp från bordet. Vi får i alla fall hoppas att de inte använde smulor från golvet.

Den danska varianten av punschrulle kallas för træstam och den är vanligen betydligt större. Det finns även en nederländsk variant som har det kusliga namnet mergpijpje, som betyder märgpipa. Mergpijpje har en helt annan fyllning och marsipanen är beige eller vit.