Hundexperten: 10 saker att tänka på innan du skaffar valp!

Hunden är människans bästa vän, sägs det. Tänk att alltid mötas av översvallande glädje när du kommer innanför dörren, att ha någon som älskar dig över allt annat. Men det finns lite att tänka på innan du köper valp.

En gång hundägare, alltid hundägare, brukar man säga. Och det ligger mycket i det. För har man en gång haft en fyrbent, svansviftande familjemedlem blir det ett hålrum som är svårt att fylla.

– Många personer längtar efter en hund men känner sig osäkra på om de skulle klara av att vara bra hundägare. Jag tycker inte att man ska tveka. Gillar man djur och vill ha hund, då ska man skaffa det, säger Fredrik Steen, känd som Hundcoachen i TV4:s Nyhetsmorgon, hundtränare och författare som skrivit flera böcker om hundar och samspelet mellan hund och människa.

Han har, ända sedan han var mycket liten, alltid haft minst en hund i familjen och kan inte tänka sig en tillvaro utan hundar.

Det finns dock en viktig faktor som man behöver ta hänsyn till innan man börjar googla söta hundvalpar eller besöka kennlar: Har du tid med en hund?

Hundexperten: 10 saker att tänka på innan du skaffar valp!
Famnen full med cavalier king charles-vaplar.

Måste ha sällskap

En hund är ett flockdjur som inte mår bra av att vara ensam. Faktum är att det till och med finns inskrivet i lagen att hundar inte får vara ensamma för länge. En vuxen hund som tränats på att vara ensam korta stunder i taget brukar klara av att vara ensam i totalt fyra timmar om dygnet.

Det är inte mycket och innebär alltså att hunden måste ha någon som tar hand om den och gör den sällskap när husse och matte är på jobbet eller i skolan, eller om den inte är välkommen med på middagen hos grannarna eller weekend-resan till kusinerna.

– I övrigt är det absolut viktigaste för en hund att den bor i en kärleksfull flock eller familj. Resten kan man lära sig på vägen, säger Fredrik Steen.

Han är övertygad om att alla människor, under förutsättning att man inte lider av svår allergi, mår bra av att umgås med hundar, och han ser inga hinder överhuvudtaget till att skaffa hund om man går i de tankarna.

– Oavsett hur gammal man är, eventuella sjukdomar eller annat mår man bättre tillsammans med hundar. Enda undantaget kan vara om man är nybliven förälder, säger Fredrik Steen.

Hundexperten: 10 saker att tänka på innan du skaffar valp!
En jack russell-terrier leker i gröngräset.

Men bara för att du bestämt dig för att skaffa hund ska du inte köpa första bästa. Det finns hundratals hundraser, och här gäller det att tänka till lite extra.

– Det första jag tycker man ska tänka på är vilken storlek man vill ha. En liten hund kan vara behändig på många sätt. Samtidigt kan det vara så att många hundägare vill ha en lite större ras som kan följa med på till exempel joggningsturen eller ut i skidspåret, säger Fredrik Steen.

Gillar du inte att borsta och kamma din hund kan det vara värt att tänka bort en ras som kräver avancerad pälsvård, och vill du ha en jakthund kan det kräva mer arbete och träning för att den ska kunna vara lös i skog och mark.

– Mitt råd är att man ska leta efter så mycket information som möjligt om de raser som man är intresserad av, läsa på om rasens ursprung och användningsområde och därefter fatta beslut.

Att välja en hund som inte kräver någon aktivitet är omöjligt, menar Fredrik Steen, eftersom alla hundar behöver aktiveras för new-module-37att må bra.

När du väl bestämt dig för hundras blir nästa steg kanske det mest spännande – att besöka olika kennlar. Det är dock inte något du ska göra för tidigt i processen, eftersom du garanterat kommer att bli förälskad i varenda valp du stöter på. 

Hundexperten: 10 saker att tänka på innan du skaffar valp!
En brun labrador retriever-valp.

Välj noga uppfödare

– Prata med så många uppfödare som möjligt och välj den uppfödare du får störst förtroende för. Besök uppfödaren och se till att träffa valparnas mamma för att få en uppfattning om hur hon är till sättet, tipsar Fredrik Steen.

Besök gärna kenneln flera gånger innan det är dags att ta hem den nya familjemedlemmen. På så sätt hinner ni bekanta er med varandra.

Förbered dig också på att den första tiden med en valp är omtumlande och kan kräva hårt arbete.

En liten valp är inte rumsren och har ingen koll på vad som förväntas av den i sin nya flock. Därför gäller det att ha förståelse och tålamod. Tids nog kommer ni att förstå varandra – och du har fått en vän för livet.

Hundexperten: 10 saker att tänka på innan du skaffar valp!
Fredrik Steen är hundtränare och författare som skrivit flera böcker om hundar och samspelet mellan hund och människa.
Foto: Jonas Clefström

10 tips för dig som går i valptankar

1. Fundera på om du har tid
Hur ser er tillvaro ut? Fundera igenom om ni verkligen har tid med hund. Tillbringar ni många timmar om dygnet hemifrån? Är ni ofta bortbjudna, reser ni mycket och jobbar alla i familjen heltid? En hund ska inte vara ensam mer än fyra timmar per dygn. Skaffa en plan för var hunden ska vara när ni jobbar, är bortbjudna eller på semester. Finns det hunddagis i närheten? Besök det och undersök om kön är lång.

2. Tänk igenom kostnaderna
Fundera igenom ekonomin. En hund kostar en slant, inte bara i inköp utan också när det kommer till veterinärkostnader, foder och försäkringar.

3. Välj en ras som passar
Undersök vilken ras som ni tror passar er. Vill ni ha en stor hund som hänger med ut i skog och mark? Eller vill ni ha en mindre hund som kan följa med på resor och hem till bekanta?

4. Granska uppfödaren noga
Googla på kennlar som föder upp den hundras ni intresserar er för. Ring upp dem ni tycker verkar vara bäst och boka tid för ett eller flera besök.

5. Gör hemmet valpsäkert
Plocka undan elsladdar och andra föremål som frestar kliande små valptänder.

Hundexperten: 10 saker att tänka på innan du skaffar valp!
Två valpar av rasen pomeranian.

6. Förbered en lugn sovplats
Förbered en lugn och ombonad sovplats där hunden kan känna sig trygg och får vara i fred.

7. Läs på så mycket du kan
Köp också hem koppel, halsband och matskålar. Prata ihop dig med uppfödaren om vilket foder som valpen behöver och se till att det finns hemma. Läs på så mycket du bara kan om hundar i allmänhet och valpar i synnerhet.

8. Ordna med hundvakt
Under de första veckorna hemma är det viktigt att valpen har sällskap hela tiden. Därför behöver du kanske förbereda en eller ett par hundvakter som kan ställa upp vid behov.

9. Ge valpen all din tid
Rensa i kalendern så att det inte finns något annat viktigt som behöver göras under den första tiden tillsammans. Att ta hand om en hundvalp innebär ständig passning och det är inte ovanligt att en liten valp behöver tas ut en gång i timmen för att kissa. Dygnet runt.

10. Lär er att förstå varandra
Anmäl er till valpkurs på lämpligt ställe. Hund och människa pratar inte samma språk och ni behöver lära er att förstå varandra. En hund vill inget hellre än att vara sin matte eller husse till lags, men för att samspelet ska fungera kan man behöva hjälp. På valpkursen kan ni också få tips om olika aktiviteter som är roliga att göra tillsammans med er hund.

Scroll to Top