• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Låna en Uppsalabo!

  De flesta vet hur man lånar en bok, men hur lånar man egentligen en ny kompis?

  Låna en Uppsalabo!

  På Uppsala bibliotek är det sedan ett par år tillbaka möjligt för någon som är nyanländ och vill träna svenska att låna en tvättäkta Uppsalabo över en kopp kaffe. Den som lånar ut sig får i gengäld chansen att möta och lära känna en människa från en annan kultur.

  Första mötet sker på Kafé Kardemumma på Stadsbiblioteket som bjuder på fika. Därefter får volontären och låntagaren komma överens om de önskar att ses fler ­gånger. Två av dem som ­träffats och blivit goda vänner är Susan och Sawsan.

  – När jag träffade Sawsan första gången trodde jag av någon anledning att hon ­skulle vara en ganska försiktig kvinna, men hon är mycket mer framåt än vad jag är. ­Redan efter några dagar blev jag hembjuden till henne, ­berättar Susan.

  Ibland ses de på biblioteket och Sawsan kan få hjälp med sina läxor och eller så ­fikar de bara. Att få träna svenska och bli tryggare i språket är en viktig del av ­integrationen.

  – Det behöver inte vara så komplicerat och jag tycker verkligen att det är något som alla borde prova på. Vi har fler saker som förenar oss än som skiljer oss åt. Sedan har vi ju nästan samma namn också!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!