• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rebeccas is-yoga har blivit en internationell succé!

  Det kan låta enkelt. Om man är en naturälskande yogafantast i Lappland, vad gör man då? Jo, yoga på isen, förstås! Men Rebecca Björk i Jokkmokk var den första som kom på idén som nu gjort avtryck i några av Europas största tidningar.

  Rebeccas is-yoga har blivit en internationell succé!

  När Rebecca Björk i Jokkmokk började med yogapass på de frusna sjöarna anade hon inte att den internationella presskåren skulle ta sig hela vägen till Norrbotten. Det dök upp journalister från The Times, The Guardian och The Independent. Snart började folk från hela Europa att höra av sig. Yoga på is lockade.

  – Det blev ju en enorm uppståndelse med de stora tidningarna och jag är ju inte van vid media, säger hon.

  Rebecca, som är utbildad yogainstruktör, tog med journalisterna till Aurora Safari Camp, som ligger ute på en udde i en sjö utanför Boden. Där fick journalisterna uppleva den arktiska vintern under ett dygn. Det var 17 minusgrader ute och skribenterna kände rädsla för kylan. Skulle de klara av det?

  Efter yogapasset på isen blev det middag vid elden. Kvällen avslutades med bastu och bad i isvak innan de somnade i sovsäckarna. Redan ­efter ett dygn kände skribenterna sig som överlevnads-experter.

  – Reportagen blev fantastiskt fina, säger Rebecca.

  Sedan dess har nyfikna hört av sig från när och fjärran och vill yoga med henne ute på isarna. Rebecca har regelbundet anordnat återhämtningshelg på Aurora Safari Camp i tentipitält. Och på Jokkmokks marknad har intresset varit stort för Rebeckas isyoga från både lokalbefolkningen och internationella gäster.


  Perfekt kombination

  Rebecca och hennes familj bor i radhus i Jokkmokks utkant, precis vid Talvatissjön, och det är dit vi går för att fotografera.

  – Yoga on ice är lika mycket en naturupplevelse som yoga, förklarar Rebecca. Vi öppnar upp oss för något nytt, och när vi kliver utanför vår bekvämlighetszon händer det något inom oss. Med hjälp av yogan, ute i naturen, uppnår vi lättare en balans mellan kropp och sinne.

  Rebecca vill dela de upplevelser och känslor som uppstår när man är ute på den frusna sjön, i väder och vind.

  – Man släpper vardagen ute i naturen och tillsammans med yoga och meditation kommer man närmare sig själv. Det är inte ovanligt att folk bryter ihop på yogapass för att de kommer nära sina känslor.

  När Rebecca födde sin andre son förra året fick hon ta paus från Yoga on ice, men nu är
  det full fart igen. I februari i fjol öppnade hon en wellness-studio för yogaklasser och andra aktiviteter för en god hälsa och en stark och flexibel kropp.

  Men hur fick hon idén att utöva yoga på is?

  – Jag och min sambo Magnus drev en fiskecamp i några år vid Byske älv utanför Skellefteå när jag plötsligt insåg att jag egentligen inte var intresserad av fiske.

  Däremot tyckte hon om att jobba med turister i naturen och hon började därför leta efter en annan ingång till naturen än fiske. Hon läste en YH-utbildning till naturturismutvecklare. Yoga har hon ägnat sig åt i många år och hon hade redan börjat hålla yogakurser.

  – En solig vinterdag gick jag med min son Elmer i barnvagnen och funderade på examensarbetet som jag skulle göra på kursen. Plötsligt insåg jag att den nya ingången skulle kunna vara isen i kombination med mitt stora intresse för yoga.

  Isyogan kombinerar Rebecca oftast med andra aktiviteter – allt från äventyrsupplevelser där isyoga kombineras med bastu, isvaksbad och övernattning i tipi till kortversionen med isyoga och fika vid elden efteråt.

  Om det är riktigt kallt måste övningarna vara mer fysiska för att kroppen ska hålla värmen. Men om vädret tillåter går det även bra att meditera ute på vintern.

  – Vid dessa tillfällen är det helt magiskt att vara ute på isen och höra vattnets rörelser och man kommer riktigt nära naturen. En dag sprang en utter upp ur det öppna vattnet och visade sig många gånger för mig under ett par vintrar.

  Här på Talvatissjön utanför Jokkmokk lägger Rebecca ut sin renfäll och gör yoga.

  Quickfix för alla problem

  Efter naturturismkursen flyttade Rebecca upp med familjen till Jokkmokk.

  Naturintresset har hon gemensamt med sambon Magnus och det är anledningen till att de träffades. Vintern och våren 2012–2013 jobbade båda på Abisko turiststation där de blev ett par.

  – Det bästa med Jokkmokk är naturen och ödsligheten som finns här, säger Rebecca. Samtidigt kan man leva ett socialt liv utan någon stadshets. Jokkmokk är en annan sorts metropol än storstaden. Det är en metropol mitt i vildmarken, en portal till Sarek och till all den fantastiska naturen här uppe.

  Nu håller Rebecca på att utveckla sin turistverksamhet och söker nya samarbetspartners för att kombinera yogan med andra aktiviteter ute i naturen.

  Kanske blir det inslag med vandringar i gammelskogen som väldigt få människor varit i. Hon är lite hemlighetsfull om fortsättningen.

  – Och det kommer att bli mer bastu, för det är en helt magisk upplevelse att doppa sig i isvak när norrskenet lyser upp natthimlen. Det är rena quickfixen för alla tänkbara problem, skrattar hon. Det blir direktkontakt med ditt innersta!

  Besökarna som kommer för att yoga på isen är både internationella och svenskar och för många är det första gången de går på is.

  – En fransyska var med en dag och hon tyckte att det var skrämmande att gå på isen. När jag berättade att isen var väldigt tjock och att man kunde köra bil på den gick det bra. Just den reaktionen var inget jag hade tänkt på, för vi är ju så vana vid is.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!