• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Iskalla doppen är toppen för hälsan!

  Ett iskallt dopp i en fridfull sjö i skogen – mitt i smällkalla vintern. Att simma utomhus året om är så mycket mer än bara ett bad. Det är en upplevelse och en livsstil – som snabbt får fler och fler anhängare över hela världen.

  Iskalla doppen är toppen för hälsan!

  Kanada, England, Sverige – människor som tar sig ett dopp i havet, en sjö eller en flod oavsett årstid, syns alltmer på sociala medier. Att besöka ett badhus, en bastu eller ett kallbadhus är inte grejen för dessa wild swimmers. Här handlar det i stället om frihet, tillgänglighet och om unika naturupplevelser varje gång.
  – Det är en del av en livsstil att få kontakt med naturen och få en upplevelse av badet, säger Helena Kubicek Boye som är aktuell med boken Wild swimming (Roos & Tegnér) där hon har undersökt fenomenet närmare.

  Helena själv började bada i det fria för ett par år sedan. Första doppet skedde helt spontant efter en löprunda på Österlen.

  – Det var på våren. Solen sken och havet såg så underbart ut att jag hoppade i. Jag älskade känslan jag fick både före, under och efter badet, säger hon.

  Sedan dess har de kalla baden blivit många och de märkbara hälsoeffekterna likaså, berättar Helena.


  Helena Kubicek Boye

  – Jag har känt mig starkare både psykiskt och fysiskt sedan jag började bada. Mina badvänner säger samma sak och orsakerna är många. Dels det här med att våga bada i kalla, mörka vatten som ger dig en köldreaktion som gör att du vill gå upp, dels att klara av att stanna kvar i vattnet. Tillsammans ger detta dig en stark känsla av att kunna bemästra saker. Rent fysiskt har jag inte varit rejält förkyld eller sjuk sedan jag började bada.

  Och Helenas upplevelse stöds av forskningen. Det finns flera studier som visar att immunförsvaret stärks så att vi faktiskt blir just friskare och mindre förkylda av kalla bad. Genom att utsätta oss för sträng kyla kan även det farliga, vita bukfettet omvandlas till brunt "nyttigt" fett i våra kroppar. I en studie vid Karolinska institutet kunde forskarna konstatera att möss som utsattes för kyla både blev smalare, fick lägre blodsocker och ökad insulinkänslighet ute i vävnaderna – trots att de åt mer. Rena dunderkuren mot både diabetes och hjärtkärlsjukdomar, med andra ord.

  – Vi får också genom att vara i naturen sänkta nivåer av stresshormon. Det finns även de som berättar att smärta minskar, nedstämdhet och ångest minskat och självförtroendet ökat, säger Helena, samtidigt som hon betonar att man alltid ska konsultera en läkare innan man börjar bada riktigt kallt om man har någon form av hälsoproblem.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!