Den vitkalkade medeltidskyrkan i Gårdstånga utanför Eslöv i Skåne badar i höstsolens milda ljus en lördagseftermiddag i slutet av september. Det är här den pensionerade urmakaren Sven-Åke Ståhl och hans lärare Börje Wessman ska framföra sin dragspelskonsert.

Sven-Åke Ståhl

Ålder: 76 år.
Familj: Hustrun Ann-Christin, 73, dotter och fem barnbarn.
Bor: I Eslöv.
Gör: Pensionerad urmakare.

Det är en dag som Sven-Åke länge sett fram mot och han har halvåret före konserten övat i stort sett varje dag på sitt instrument.

– Det är klart jag är lite nervös. Konstigt vore det annars, säger han när han kommer till kyrkan ett par timmar före konserten.

Hans nervositet blir inte precis mindre när han ser hur många som kommer för att lyssna när han ska spela. Parkeringsplatsen och vägen upp till kyrkan fylls snabbt av bilar och Gårdstånga kyrka blir fullsatt till sista plats – över 100 personer.

– Jag är helt överväldigad. Jag hade väntat mig att det kanske skulle komma några tiotal för att lyssna. Men det här är helt fantastiskt, säger han.

Sven-Åkes konsert i Gårdstånga kyrka har blivit möjlig tack vare ett arrangemang av Hemmets Journal i samarbete med Svenska kyrkan i Eslöv.

Sven-Åkes dragspelsdröm blev sann med HJ:s hjälp!
Gårdstånga kyrka var fylld till sista plats när Sven-Åke hade sin konsert.

Bästa läraren

Det började med att vi på Hemmets Journal i slutet av förra året efterlyste våra läsares hemliga drömmar och nyårslöften som de ville ha tidningens hjälp med att uppfylla.

En av alla dem som skrev till oss var Sven-Åke. Han hade i maj förra året varit på en guidad tur i kyrkan i Gårdstånga tillsammans med sin hustru Ann-Christin och slogs av hur vackert det var här.

– Det var då tanken på att ge en dragspelskonsert i kyrkan föddes, berättar han.

Sven-Åke har hållit på med någon form av musik i stort sett hela sitt liv. Han var inte mer än en liten grabb när han började spela ventilbasun i Eslövs skytteklubbs orkester.

När han fyllde 40 år och fick lite tid över, efter de mest intensiva åren med småbarn, började han spela klarinett. Inför sin 50-årsdag önskade han sig en säckpipa i födelsedagspresent och i några år var han sedan med i säckpipsbandet Griffins Pipes and Drums i Malmö.

– Det var roligt men när man spelar blåsinstrument kan man inte sjunga och det saknade jag, berättar han.
För tre och ett halvt år sedan hittade Ann-Christin ett gammalt dragspel. Sven-Åke bestämde sig för att han ville försöka lära sig spela på det.

– Jag har haft musikern Börje Wessman som min lärare och det är den bästa lärare man kan tänka sig. Han hör direkt om man inte övat som man ska inför en lektion.

När Sven-Åkes brev kom till Hemmets Journal var det en så pass annorlunda och rolig önskan att tidningen bestämde sig för att försöka hjälpa honom att uppfylla hans dröm och tack vare generöst bistånd av Svenska kyrkan i Eslöv blev det möjligt.

– Först tog jag det ganska lugnt, säger Sven-Åke med ett leende. Men ett halvår före konserten förstod jag att det var allvar och då började jag öva varje dag. En gång i veckan har jag haft lektioner för Börje Wessman.

Redan från början var det bestämt att Sven-Åke skulle framföra konserten tillsammans med sin lärare. Börje har varit välkänd i dragspelskretsar sedan han vann talangtävlingen “Tiljans talanger” 1964.

Sven-Åkes dragspelsdröm blev sann med HJ:s hjälp!
Börje Wessman och Sven-Åke Ståhl spelar upp i Gårdstånga kyrka.

Spontant extranummer

När läraren och hans elev slog sig ner längst fram i vid altaret med sina instrument klockan 16 lördagen den 21 september i år fanns det inte en enda ledig plats kvar i kyrkan.

Sven-Åke började med att presentera sig själv och Börje och sedan berättade han om de melodier som de skulle framföra under den cirka 45 minuter långa konserten.

Han började med Änkevalsen ur operetten Glada änkan av Franz Lehar och sedan blev det en blandad kompott av allt från stora mästare som Verdi till Lapp-Lisas (Anna-Lisa Öst) Barnatro.

– Jag har valt musikstycken som betyder mycket för mig, berättar Sven-Åke. Barnatro får mig att tänka på min mormor och morfar och när jag följde med dem till Frälsningsarmén för 70 år sedan.

När Sven-Åke avslutade konserten med Dan Anderssons Helgdagskväll i timmerkojan reste sig alla och gav honom stående ovationer. Han blev så rörd att han av bara farten fortsatte med Amazing Grace.

– Jag gjorde det helt på gehör utan noter. Det kunde inte bli bättre. Jag kände hur hela kyrkan gungade.

I publiken fanns Stefan Persson som är regionombud för Sveriges Dragspelares Riksförbund. Han var imponerad av vad han såg och framför allt hörde.

– Det var fantastiskt roligt att höra detta. Det var jättebra med tanke på att han bara spelat dragspel i tre och ett halvt år. Det hade jag själv aldrig vågat efter så kort tid, säger Stefan som själv spelat i 36 år.

Sven-Åkes dragspelsdröm blev sann med HJ:s hjälp!
Sven-Åke fyrade av ett extranummer när konserten var slut!

Modig nybörjare

Lena Bjering lärde känna Sven-Åke när de gick på samma nybörjarkurs i dragspel i Värnamo för tre år sedan.

– Det var modigt gjort av honom att framföra den här konserten. Han har lärt sig mycket sedan vi träffades första gången, säger hon.

Många av konsertbesökarna kom från Eslöv och kände Sven-Åke sedan tidigare, men där fanns också en och annan som aldrig träffat honom tidigare.

– Jag och min man läste om konserten i Hemmets Journal och blev nyfikna, berättar Britt Williamsson från Klippan. Han spelade gamla fina bitar och det var verkligen modigt av honom som nybörjare att våga göra det framför en fullsatt kyrka.

Huvudpersonen själv var överlycklig efter konserten när han fick ta emot blommor av Hemmets Journals chefredaktör Håkan Ström och fick en grattiskram av hustrun Ann-Christin.

– Det är en av de bästa dagarna i mitt liv. Det är som att gifta sig för andra gången, säger han.

Och den lyckade konserten gav blodad tand.

– Ja, man kanske kan tänka sig en ny konsert på årsdagen!

Sven-Åkes dragspelsdröm blev sann med HJ:s hjälp!
Sven-Åke får blomsterbukett av Hemmets Journals chefredaktör Håkan Ström.