• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Från missbrukare till pappa och miljonär

  För fyra år sedan missbrukade Fredrik både droger och alkohol. Han saknade bostad och hängde med a-lagarna på parkbänken. Men så mötte han kärleken. I dag är han sambo, pappa – och nybliven Lottomiljonär.

  Från missbrukare till pappa och miljonär

  Solen skiner och sommaren har äntligen kommit till Öjebyn utanför Piteå efter en lång vinter och en sen vår.

  Hemma hos Fredrik Isaksson, 34, och hans flickvän Linda, 26, är det full fart och deras lilla dotter Zaga, två år, skrattar när hennes pappa busar med henne.

  – Hon har ett passande namn. Det är som en saga att hon finns och att jag är pappa till henne, säger Fredrik och lyfter upp sin lilla dotter i famnen.

  Solen skiner verkligen på Fredrik också. Inte nog med att han och hans lilla familj i vintras kunde flytta från en trång liten etta till den nya trerumslägenheten. Han har dessutom tagit körkort och är på väg att få sitt livs första fasta jobb.

  Och lyckan har verkligen lett mot honom. Tidigare i våras blev han miljonär när han och hans elva arbetskamrater vann sammanlagt 13,7 miljoner kronor på Lotto.

  – Jag och Linda stod och höll om varandra och bara skakade när det gick upp för oss att jag vunnit 1,2 miljoner. Jag var överlycklig och kunde knappt koncentrera mig på jobbet på en hel vecka, berättar han.

  För Fredrik innebär vinsten att han äntligen kunnat bli fri från alla skulder han drog på sig under åren som missbrukare. Nu slipper han känna klumpen i magen i slutet av månaden för hur han ska få ekonomin att gå ihop när alla räkningar har betalats och avbetalningarna är gjorda.

  Kontrasten är stor mellan det liv Fredrik lever i dag och det han levde för fyra år sedan. Då var han en utslagen missbrukare som hängde med polarna på parkbänken och pantade burkar för att kunna köpa mer öl.

  – Det känns som jag har levt i utanförskap i hela mitt liv, berättar han. Det började redan i skolan. Jag tyckte inte att jag passade in. Det var inte så att jag var mobbad. Jag hade många kompisar. Det var snarare att jag var stökig och hade svårt för skolarbetet.


  Levde på skuggsidan

  Tidigt i tonåren kom han i kontakt med alkohol, och det skulle bli ödesdigert för honom.

  – Jag började supa när jag var 14 år och fastnade direkt. Fram tills att jag lyckades sluta var jag konstant full varje dag i sammanlagt 17 år, berättar han.

  För att ha råd med sitt eget missbruk började han sälja hembränt åt sina jämnåriga skolkamrater. Han började på industriprogrammet på gymnasiet, men hoppade av efter ett år.

  Sedan dess har Fredrik levt på samhällets skuggsida.

  – Jag har testat de flesta droger som finns, även injicerat uppåttjack. Men min huvudsakliga drog har varit alkoholen, berättar han.

  Utan jobb och utan bostad eskalerade hans missbruk. Och även om han för det mesta har lyckats hitta någon kompis att sova hos eller i kommunens så kallade baracker, har det hänt att han tvingats övernatta i trappuppgångar.

  – Jag var inte rumsren på den tiden. Jag kunde helt enkelt inte bo i en vanlig lägenhet med normala grannar. Gjorde jag det kunde jag till exempel skruva upp volymen på stereon på högsta volym mitt i natten.

  När Fredrik berättar om sitt tidigare missbruksliv låter det som ett destruktivt beteende där han straffade sig själv genom att dricka. Men på den tiden tyckte han att han var en vinnare och att alla som var tvungna att gå till ett jobb och tjäna pengar för att ha råd att dricka var förlorarna.

  – Jag hade en skev bild av mig själv och livet. Jag visste inte vad som var rätt och fel, säger han.

  Strax innan vändningen kom för fyra år sedan var Fredrik i mycket dåligt skick. Det långvariga missbruket hade satt sina spår och han vägde bara 59 kilo när han kom in på behandling.

  – När jag kom ut igen hade jag hunnit äta upp mig och jag såg väl ganska frisk och sund ut. Men jag var helt inställd på att jag skulle börja supa igen.


  Ställde ultimatum

  Men innan han gick ner sig fullständigt på nytt träffade han Linda hos en gemensam bekant. Det mötet blev minst sagt livsavgörande.

  – Hon var det vackraste jag någonsin hade sett och hon var en kvinna jag normalt aldrig skulle ha kommit i kontakt med.

  Till sin glädje upptäckte Fredrik att hans känslor var besvarade och sedan det mötet har han och Linda varit ett par.

  – Egentligen kan jag inte förstå vad hon såg i mig, men jag är glad för att hon såg något och att hon trodde på mig. Linda och hennes familj har betytt otroligt mycket för mig.

  Linda ler kärleksfullt när hon hör Fredrik säga det.

  – Det fattar jag faktiskt inte ens själv, säger hon. Vanligtvis hade jag aldrig fallit för en kille som Fredrik, men någonting måste ju ha gjort mig intresserad.

  Men det var inte okomplicerat att bryta Fredriks självdestruktiva beteende.

  – Eftersom Linda aldrig använt droger visste hon nog inte riktigt vad hon gav sig in på. När vi träffades var jag fortfarande sådan att jag kunde säga att jag kommer snart när jag gick ut genom dörren och sedan dröjde det fyra dagar innan jag kom hem igen.

  Till slut fick Linda nog och ställde ett ultimatum.

  – Hon sa till mig att jag hade ett val – antingen gick jag upp till grabbarna på bänken och satte mig eller så följde jag med henne hem.

  Husdrömmar

  Fredrik valde kärleken och på egen hand lyckades han sluta med både narkotika och alkohol.

  – Det varade i nio månader, men sedan fick svärfar en hjärtinfarkt och i samband med det tog jag ett återfall. Efter det insåg jag att jag inte skulle klara att bli nykter på egen hand och tog kontakt med kommunens öppenvård och en självhjälpsgrupp.

  – Jag går fortfarande på aa-möten varje vecka. Det måste jag. Jag tog ytterligare ett återfall för ett par år sedan eftersom jag trodde att jag kommit så långt att jag kunde dricka lagom. Det kunde jag inte. Efter 3–4 öl var jag precis som förr.

  Förra våren började Fredrik en lärlingsutbildning till fastighetsskötare inom kommunen. En av hans kollegor drog igång ett spelbolag där de elva medlemmarna satsade 50 kronor var i veckan på Lotto, Keno och Eurojackpot.

  – I år har jag bytt arbetsplats och jag hade egentligen tänkt börja spela med mina nya arbetskamrater istället. Det var tur jag inte gjorde det, säger han med ett skratt.

  Vinsten innebär inte bara att Fredrik har blivit skuldfri – den innebär också att han och Linda kan förverkliga drömmen om ett eget hus.

  – Vi tittar på villor här i Öjeby där mina svärföräldrar bor. Jag och Linda har också tänkt unna oss en hotellnatt bara vi två tillsammans, säger Fredrik och lägger armarna om sin flickvän och deras lilla dotter.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!