• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så kan du bli kvitt klimakteriebesvären!

  När Ulla Ekborg fick sina första vallningar trodde hon att de var en enkel match. Ett halvår senare fick hon fruktansvärda besvär och blev sjöblöt upp till femton gånger per dag. Men när hon provade akupunktur räckte det med en behandling för att vallningarna helt skulle försvinna.

  Så kan du bli kvitt klimakteriebesvären!

  Det var för drygt fyra år sedan som Ulla började känna de första tendenserna till vallningar och förstod att det förmodligen var klimakteriet som var på gång.

  – Jag tycker att det är rätt fascinerande att kroppen kan reagera så som den gjorde, även om det var jobbigt när vallningarna kom. Det krävdes ingen sol, ingen stark lampa eller att jag satt i en bastu, jag blev ändå helt genomsvettig. Ingenting som påverkar utifrån och ändå blir det så påtagligt, säger Ulla och skakar lite på huvudet.

  Hon varnade hela familjen att nu hade hon kommit dit och det kunde innebära humörsvängningar och annat oförutsett. Hon var förberedd, tyckte hon. Men då var hon fortfarande lyckligt ovetande om hur det skulle bli sex månader senare.

  – Då kom det med full styrka! Det jag hade haft innan var ingenting. Nu fick jag mellan tio och femton vallningar per dag och på nätterna fick jag byta lakan för de var genomblöta, berättar Ulla.
  Det kunde bryta ut precis var som helst och när som helst. Hon beskriver det som om att det är någon som tänder en brasa i en och man blir enormt varm på nolltid.

  – Jag minns att jag gick på nätverksmöten och jag såg på den jag pratade med att de tittade underligt på mig. För där satt jag, rätt upp och ner och pratade över en lunch och svetten bara rann, säger Ulla.

  Fortsätta som vanligt

  Men trots det här försökte Ulla fortsätta leva sitt vanliga liv. Hon är inte typen som begränsar sig för lite svett. Nej, det var bara att göra det som krävdes, sköta jobbet, passa barnbarn och träna – och byta lakan och tröjor med jämna mellanrum.

  Ulla har varit friidrottstränare i tio år och hon har sprungit flera lopp, bland annat tjejmilen i New York. Att röra på sig är naturligt för henne och när hon fick problem med ett knä gick hon till sjukgymnast för att få hjälp så att hon snabbt kunde rehabilitera sig och komma tillbaka till sin älskade löpning. Vid ett tillfälle föreslog sjukgymnasten att de skulle tejpa knäet men då skrattade Ulla.

  – Det gick ju inte att sätta någon tejp där, inte ens på mina knän! Jag var mitt i en vallning så hela knäet var helt genomblött. Då frågade sjukgymnasten om jag testat akupunktur mot vallningarna och det hade jag inte, men han tyckte absolut jag skulle prova, berättar Ulla.

  Eftersom hon själv jobbar i friskvårdsbranshen som massör så var akupunktur inget nytt, men hon hade inte provat det själv. Helt enkelt för att hon inte haft behov av det, men nu var det dags. Ett telefonsamtal senare hade hon bokat in fem behandlingar för att hon säkert skulle få ett resultat.

  – Men det verkade direkt! Efter den första behandlingen hade jag inte en vallning på fem månader, helt makalöst, jag trodde inte det var sant, säger hon och ler.

  En halvtimme per gång

  Behandlingen tar en halvtimme och nålarna sitter i armarna, fötterna, benen, öronen och huvudet. De som sitter i händer och fötter får en extra boost med lite el och de andra vrider akupunktören på ett par gånger under behandlingen.

  – Men jag vill ha lagom med el för jag vill inte att det ska vara obehagligt. Bara precis så det känns och pirrar till lite. Det är rätt skönt och avslappnande att ligga där, säger Ulla.

  Hur man upplever sitt klimakterium kan vara ärftligt och det är inte omöjligt att man får samma symtom som sin mamma. Ulla har en klar bild från när hon var liten att hennes mamma tog tag i sin tröja och viftade med den upp och ner för att svalka sig när svetten rann. Eftersom Ullas mamma varit död i flera år fick hon aldrig chansen att diskutera det med henne, men visst tror hon att mamman hade samma typ av vallningar som Ulla själv.

  Idag går hon med jämna mellanrum på akupunktur för att hålla vallningarna borta. När sommaren kommer brukar det vara ett lite längre uppehåll och då kan Ulla känna att de smyger sig tillbaka. Men en behandling senare så är de borta igen.

  – Min man som är så frusen tyckte det var skönt att jag var så varm förut så ibland ber han mig att "sätta på elementet" igen, men det kan jag inte. Och det vill jag inte heller, skrattar hon.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!