Trädgårdslycka även på höstkanten

Sköna september är en härlig månad i trädgården. Ljuset är vackert precis som alla färger på väg mot höst. – mustiga och mättade. Det får gärna synas i höstkrukorna utomhus!

Nu är också en fin tid att njuta av egen skörd, ta tillvara fröer och kanske plantera något nytt – perenner eller blomsterlökar för en kommande vår.

 

Glödande röda lyser nyponen när hösten är på väg. En ljuvlig bonus om du har rosor som ger nypon i din trädgård eller kan plocka någon annanstans. Ofta är det vilda arter eller gammaldags sorter som ger nypon i olika former. De är inte bar dekorativa utan också sprängfyllda med c-vitaminer. Plocka och använd dem färska till soppa och marmelad eller torka och ta tillvara.

 

Så här torkar du nypon: 

Rensa och halvera nyponen. Du behåller fler vitaminer om kärnorna få vara kvar.  Lägg ut nyponen på en plåt och torka i ugnen på svag värme, ca 50-75 grader, gärna med ugnsluckan något öppen. Det tar flera timmar, så ha tålamod. Använd de torkade nyponen till soppa eller kör dem i mixern till nyttigt nyponpulver att ha i müslin.

Trädgårdslycka även på höstkanten

Nypon är också vackra att använda i buketten med de sista blommorna från trädgården.

Trädgårdslycka även på höstkanten

Höstastern är en härlig glädjespridare i september. Den trivs utmärkt balkonglådor, krukor och i rabatter. Blomningen är riklig i vitt, rödlila och blåviolett. Välj en solig växtplats och gärna i jord som har en fuktighetshållande förmåga, torka är värsta fienden. Höstaster är perenn och har störst chans att övervintra om den är planterad i rabatt. En övervintrad höstaster, som du köper i kruka, blir betydligt högre säsongen efter. 

Trädgårdslycka även på höstkanten

Nu är det tid att njuta för fullt av allt det goda jorden ger! Fyll förråden med goda inläggningar och frysen med mycket grönt. Så gott att ta fram när vintern kommer. Det som växer ovan jord ska skördas innan första frosten kommer, förutom kål och persilja. Häng löken på tork innan det är dags för vinterförvaring.

Trädgårdslycka även på höstkanten
  • September är en av de bästa planteringsmånaderna för perenner, buskar och träd. Jorden är fortfarande varm och samtidigt fuktig vilket ger goda förutsättningar för växten att etablera sig.
  • Dela vårblommande perenner, som blivit glesa i mitten, och plantera på fler ställen. Eller byt med goda vänner.
  • Samla egna fröer för nästa år av de växter du vill ha fler av. Klipp istället av fröställningarna på de som gärna vill bli för många.
  • Ta in pelargonerna i god tid innan första frosten kommer. Har du svårt att förvara dem för vintern kan du istället ta sticklingar. De brukar klara sig inomhus.
  • Plocka de sista tomaterna och låt dem eftermogna i växthuset eller inomhus på fönsterbrädan.
  • Fortsätt beskära träd och buskar denna sista JAS-månad (juli, augusti, september.)
Annons
Scroll to Top