• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kom undan med 19 miljoner dollar - tills dumma misstaget fällde rånarna

  Rånet var minutiöst planerat och nästintill genialiskt utfört. Men två år efter miljonrånet glömde en av de sex rånarna att ta bort avslöjande bevis och då föll allt som ett korthus.

  Kom undan med 19 miljoner dollar - tills dumma misstaget fällde rånarna

  Det var mycket att göra i säkerhetsföretaget Dunbars stora byggnad i Los Angeles sent fredag kväll den 12 december 1997. Det var alltid särskilt mycket att göra på fredagarna när företagets armerade pengatransporter kom med veckans intäkter från storstadens affärer och företag.

  Strax efter midnatt stängdes dörrarna och låstes medan säkerhetsvakterna släpade de många små pengasäckarna in i den stora säkra boxen. Via ett stort antal övervakningskameror höll andra vakter noga koll på att allt gick rätt till.

  Ändå var det ingen som lade märke till den stängda lastbilen som stannade utanför byggnaden. Fem maskerade män hoppade ut, öppnade en av de låsta dörrarna och smög in i byggnadens långa gång där de undgick att fångas på övervakningskamerorna.

  De smög vidare till matsalen där de väntade till klockan 00.30, då Dunbars vakter skulle ha matpaus och, allt eftersom de kom in, övermannades den ena efter den andra. Deras händer bands fast på ryggen med kraftigt tejp och benen tejpades ihop vid anklarna.

  Under loppet av den kommande halvtimmen bar rånarna ut ett stort antal pengasäckar till lastbilen. De tog bara säckarna med de högsta valörerna som stod på ett speciellt ställe i boxen. Och när de körde iväg i lastbilen var det med ett byte på 18,9 miljoner dollar. Det hittills största rånet i USA vid denna tid.

  Ett insiderjobb

  Polisen kom snabbt fram till slutsatsen att en eller flera av rånarna var Dunbaranställda med exakt kunskap om arbetsrutinen. Rånarna hade tagit sig in med nyckel, de visste att den kraftiga ståldörren till boxen var öppen fredag kväll när en strid ström av pengasäckar bars in. De visste hur de skulle undgå övervakningskamerorna, och när vakterna hade lunchpaus. Och till slut visste de var de mest värdefulla pengasäckarna placerades.

  Rånarna hade varken lämnat fingeravtryck eller andra spår efter sig. Det enda polisen fann var en gul plastskiva som verkade komma från baklyktan på en mindre lastbil.

  Polisen lyckades komma fram till att den kom från en typ av lastbil som är vanlig som uthyrningsbil, och när man kollade med uthyrningsföretagen i Los Angeles hittade man lastbilen som varit uthyrd när rånet ägde rum. Det ledde däremot inte till något eftersom bilen hyrts under falskt namn. Och polisen hittade inga spår i bilen.

  Rånet väckte stor uppmärksamhet och Los Angeles-polisen och FBI arbetade för högtryck, men det hela rann ut i sanden eftersom rånarna uppenbart var väldigt försiktiga med att använda pengarna. Två år gick utan att polisen närmade sig en lösning.

  Till sist kunde man bara vänta på att rånarna skulle klanta sig. Det hände i oktober 1999 då en man vid namn Eugene Lamar Hill skulle betala en insats på ett hus. Han hade glömt att ta bort bandet som höll ihop sedelbunten med 10 000 dollar i 100 dollar sedlar.

  Bandet var försett med Dunbars logga.

  Iscensatt alibi

  Eugene Lamar Hill greps och under förhöret bröt han samman och erkände att det var han som hyrt lastbilen och att han varit chaufför under rånet. Därefter fick polisen hela historien.

  Rånets huvudman var Allen Pace III som arbetade som säkerhetsinspektör hos Dunbar. Han kände till allt om arbetsrutinen och hade planerat rånet in i minsta detalj. Han jobbade extra som dörrvakt vid en restaurang och hade många vänner i den miljön. Han valde fem av dem, alla dörrvakter, att delta i rånet.

  De tränade i flera månader detaljerna för rånet och alla visste precis vad de skulle göra när de hade kommit in i byggnaden. Allen Pace hade nycklar till dörrarna så det var lätt att komma in.
  Allen Pace hade arrangerat en fest med många gäster i sitt hem samma kväll rånet ägde rum. Och omedelbart efter kuppen skyndade rånarna tillbaka till festen som skulle tjäna som alibi. De hade bara varit borta i en timme och ingen av de andra gästerna hade lagt märke till det.

  Polisen slog inte till mot Pace och hans kumpaner med detsamma. Istället övervakade man dem noga, i hopp om att de skulle föra polisen till de stulna pengarna. Men bortsett från Eugene Lamar Hill var rånarna försiktiga och höll sina avtal om att inte använda så mycket pengar att det kunde väcka misstankar.

  Allen Pace var hjärnan bakom rånet och var själv anställd hos Dunbar.

  Använt bulvaner

  Polisen fann dock ut att några av rånarna, däribland Allen Pace, hade investerat i hus, bilar och lustjakter via bulvaner så att de inte själva stod som ägare på pappret. Allt som allt lyckades de att räkna ihop investeringar för omkring sex miljoner dollar. Men de resterande cirka 13 miljoner dollarna fanns det inte ett spår av.

  Allen Pace och de fem andra greps i februari 2000, men trots långvariga förhör lyckades polisen inte att få någon av dem att avslöja var resten av pengarna var gömda. 

  Rättegången började i slutet av maj 2001 och den 18 juni dömdes Allen Pace, 32, till 24 år i fängelse, hans nära vän och underlydande Erik Damon Boyd fick 17 år i fängelse, medan resten av rånarna fick mellan åtta och tio år. Senare blev tre bulvaner dömda till två år.

  De flesta har avtjänat sina straff, bara Allen Pace sitter fortfarande i fängelse, men kan bli villkorligt frigiven nu 2019. Såväl han som de fem andra kommer bli nära övervakade eftersom de 13 miljoner dollarna fortfarande inte är funna.

  Genom att konfiskera och sälja husen och bilarna som rånarna hade investerat i fick man fram fem miljoner från rånet.

  Dunbar och säkerhetsföretagets kunder var försäkrade mot rån så det är försäkringsföretaget Lloyd's of London som är den stora förloraren.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!