Den livsviktiga pausen

När du till synes inte gör något alls – det är ofta då det händer. Pauser behövs för att du ska kunna återhämta dig, reflektera och planera. Men trots det är de en hotad och ofta ifrågasatt företeelse i vårt allt mer högeffektiva samhälle.

En kopp kaffe i solen eller en tupplur efter lunch? Ha inte dåligt samvete för att du släpper allt för en stund och bara kopplar av.

– Bra pauser gör att vi mår bättre och får mer gjort. De är en förutsättning för att orka och ofta nödvändiga för att vi ska komma på nya idéer, säger Patrik Hadenius som är en flitigt anlitad föreläsare, moderator och skribent och även aktuell med boken Paus – konsten att göra någonting annat.

I boken beskriver han bland annat hur pausen ofta är det som får oss att tänka i lite nya banor när vi har kört fast.

– Frustrerad går man och tar en kopp kaffe, tittar ut genom fönstret och funderar på helt andra saker. Det är då man plötsligt kommer på lösningen, i pausen, och så kan man arbeta vidare, säger Patrik.

En paus behöver varken vara planerad eller särskilt avancerad utan kan bestå av lite allt möjligt.

– Det finns så många roliga, nödvändiga, kreativa, lugna och aktiva pauser. Från korta mikropauser, fikapauser och lunchraster till helger, semestrar, föräldraledigheter och sabbatsår. Gemensamt för pauserna är att man gör något annat, säger Patrik.

Det viktiga är att du gör något annorlunda. Om du sitter mycket stilla framför en maskin eller dator, kan det vara toppen att komma ut och gå och röra på sig, men om du rör dig mycket på jobbet kan den bästa pausen vara att få sitta still en stund på en stol.

– Det är variationen som gör pausen. Många av oss kan bli mycket bättre på att pausa. Framför allt måste vi lära oss värdera pausen högre och inte döma dem som är bra på att pausa.

Det finns en hel del forskning om hur viktigt det är att pausa och vad man ska fylla pauserna med, berättar Patrik. Till exempel finns det starka belägg för att det är dumt att sitta kvar vid sin arbetsplats på jobbet när det är lunch. Man ska lämna jobbet rent fysiskt. En bra lunch ska man också bestämma över själv. Du ska göra det du själv vill, inte det din chef bestämt.

Vad säger vår förmåga att ta en paus om oss som personer?

– Hur du pausar säger en del om dig som person. Det är ju ofta i pausen du väljer själv vad du vill göra, eller inte göra. Pausen är friare och därmed mer avslöjande. Hur vi pausar, eller väljer att inte pausa, säger också något om samhället och kulturen i stort. Är det okej att bara sitta ner och fika utan någon särskilt anledning? Vad tycker vi om någon som går ut från kontoret när det är vackert väder, köper en glass och njuter i solen trots att det är massor att göra på jobbet?

Scroll to Top