• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hälsonytt!

  Vad är en supersenior, hur påverkas ålderdomen genom att ha en aktiv livsstil som ung och hur kan man förebygga demens? Allt detta får du svar på i veckans hälsonytt.

  Hälsonytt!


  Keto-diet bäst efter klimakteriet

  Att äta enligt den ketogena dieten för att gå ner i vikt fungerar bäst på kvinnor som har passerat klimakteriet. Anledningen är de sjunkande östrogennivåerna, enligt en studie från University of Iowa. Ketodieten är en mycket strikt form av lågkolhydratkost som går ut på att man försätter kroppen i ketos, ett läge där fettförbränningen är mycket hög.  Är du en supersenior?


  Vissa personer över 80 år behåller skärpan och klarar minnestester lika bra som 50-65–åringar. I forskarvärlden har de fått namnet superseniorer och förklaringen finns i generna. Superseniorens skärpa beror nämligen på att hon eller han har en mindre mängd plack och nervfibrillnystan i hjärnan, tack vare en särskild gen vid namn MAP2K3.
  Gamla tränings-meriter lever än

  Kvinnor som har tränat regelbundet tidigare i livet bibehåller en bättre fysik, trots att de inte tränar längre. Det visar en studie vid Örebro universitet där 60 kvinnor i åldern 65-70 år fick göra gångtest, benstyrketest samt balanstest.


   

  40 %...

  ...mindre risk för impotens har män som följer medelhavsdieten, mycket beroende på dietens höga innehåll av olivolja. Det visar forskning från universitetet i Aten. 

   

   

  Så förebygger du demens!

  Sociala aktiviteter, promenader och minskat alkoholintag. I månadens avsnitt av radiopodden Hälsojournalen får du veta mer om vad du själv kan göra för att minska risken att drabbas av demens. Medverkar gör professor Elisabet Londos på Minneskliniken i Malmö. Du hittar radiopodden på www.hemmets-journal.se/radiopodd  Visste du att …

  … nära vänner har samma likheter i genuppsättningen som släktingar i femte generationen? Den upptäckten gjordes av en sociolog vid Yale University. Lika barn leker helt enkelt bäst.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!