Så kan fler sköldkörtelsjuka få hjälp!

Fortsätter du att gå upp i vikt och må dåligt – trots att du har fått sköldkörtelmedicin utskriven och tar den enligt alla konstens regler? Anledningen kan vara det metabola syndromet, som du själv kan råda bot på med några enkla medel.

Underfunktion i sköldkörteln är vanligt. Omkring en halv miljon svenskar medicinerar just nu mot dessa besvär, men trots det blir många inte hjälpta. De fortsätter att känna sig trötta, deppiga, olustiga och upplever att ämnesomsättningen går på sparlåga och att de inte kan gå ner i vikt.

– Man svarar helt enkelt inte på sköldkörtelhormonet som är det som ställer in kroppens termostat och gör att man bränner fett och kolhydrater, säger Kerstin Brismar, som är senior professor inom endokrinologi– och diabetesforskning.

Kerstin förklarar att den som lider av det metabola syndromet – det vill säga är överviktig med för mycket fett runt magen, har högt blodtryck, höga blodfetter samt ett något högre blodsocker – har utvecklat det läkarna kallar för insulinresistens ute i vävnaderna. Denna insulin-resistens hämmar i sin tur effekten av sköldkörtel-medicinen Levaxin.

– Detta är något som man har upptäckt alldeles nyligen och det förklarar varför många patienter upplever att medicinen inte biter på dem. Även effekten av kroppens egna hormoner hämmas om insulinresistens uppstår i kroppens vävnader, säger Kerstin.

Metabola syndromet och insulinresistensen kan vara något man har ätit sig till eller fått på grund av ohälsosam livsföring, berättar hon. Men det kan också handla om ärftliga anlag eller bero på en så kallad låggradig inflammation i kroppen som kan ha sitt ursprung i till exempel dålig munhälsa och inflammerat tandkött eller bero på stress och dålig sömn.

Vad ska man då göra om man känner igen sig i den här beskrivningen? Jo, det finns faktiskt en mirakelmedicin och den stavas livsstilsomläggning, berättar Kerstin.

– Då brukar jag berätta för patienterna att det är viktigast att angripa huvudproblemet och då råder jag dem att äta rätt genom att minska alla snabba kolhydrater, ta bort allt vitt som pasta, ris, socker, läsk, juice och bakverk.

Ett annat bra råd är att införa så kallad periodisk fasta i någon form, till exempel 5:2-metoden eller 16:8-metoden, menar Kerstin.

– I bland räcker det att fasta 12 timmar genom att inte äta något alls på kvällen mellan 19-07 eller 20-08. Genom att sitta mindre och träna mer, framför allt bygga lårmusklerna, styrketräna, promenera eller jogga kan man också åstadkomma en stor förändring. Och sedan är det viktigt att kolla upp sömnen så man inte lider av sömnapné och överhuvudtaget införa en bra sömnhygien där man kopplar av några timmar och inte sitter framför en skärm timmarna före sänggåendet samt sova i ett mörkt rum eller med sovmask. Det kan också vara klokt att gå till tandläkaren och kontrollera sina tänder, säger hon.

Scroll to Top