• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Den hälsosamma körsången

  Bättre immunförsvar, sänkt smärttröskel och lägre stressnivå i kroppen. Om du trodde att körsång "bara" är roligt bör du tänka om. Det är nämligen även rena dunderkuren för hälsan.

  Den hälsosamma körsången

  I en amerikansk undersökning av äldre som bodde på ett bostadshotell, motsvarande ett svenskt äldreboende, lät man hälften av de boende börja sjunga i kör medan den andra hälften fick vänta ett par år. Sedan följde man deras hälsoutveckling.

  – Det visade sig att hälsan hos de som började sjunga direkt utvecklades betydligt bättre än hos dem som fick vänta, säger Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin vid Karolinska Institutet och med en lång karriär som stressforskare bakom sig.

  Han berättar att den amerikanska studien är långt ifrån ensam om att slå fast körsångens många hälsosamma effekter.

  – Även i England har det forskats en del på det här och där har man sätt att körsång påverkar smärttrösklarna. Om man till exempel lider av smärta på grund av en sjukdom klarar man den bättre om man sjunger i kör.

  Personer med KOL, som ofta har rökt sig till dåliga lungor, mår också mycket bättre av att sjunga regelbundet, enligt Töres. Lungkapaciteten i sig kan inte påverkas genom körsång, utan det som händer är i stället att man tack vare sången får en bättre andningsteknik och den tekniken kan man använda sig av även när man inte sjunger.

  Det som framför allt har förvånat Töres Theorell genom åren är att kör- och musikupplevelser i stort kan ha en mycket starkare effekt på kroppen än vad de flesta av oss är medvetna om. De påverka alla möjliga organsystem, mage, tarm, hjärta och blodtryck.

  – Att man bara slappnar av eller blir glad av musik är långt ifrån det enda. Vi har till exempel även gjort en undersökning här i Sverige med personer som lider av IBS, Irritable Bowel Syndrome, där hälften fick sjunga i kör och hälften fick delta i föreläsningar. Samtidigt följde vi deras hormoner och ett antal andra parametrar.

  Resultatet? Körgruppen fick en betydligt mer gynnsam effekt på immunsystemet och även på de hormoner som bygger upp och reparerar kroppen, berättar Töres.

  – En förklaring till detta är att både mellangärdet och bröstkorgsmuskulaturen som används mycket vid körsång är stora muskelgrupper. Därför fungerar körsång delvis som fysisk träning och det kan förklara utsöndringen av samma reparerande hormoner som vid träning.

  Körsångens påverkan på människokroppen är helt enkelt väldigt komplex och består av så mycket mer än det faktum att du har något positivt att se fram emot varje vecka och att du upplever en gemenskap med andra människor.

  – Sedan får man de här lyckoduscharna av hormoner precis medan man sjunger samtidigt som man lär sig att andas med magen och påverkar vagusnerven som fungerar som en broms för stress. Vi ska inte heller bortse från att man får estetiska upplevelser och en aha-upplevelse när man är med om starka musikaliska upplevelser tillsammans med andra. Känslohjärnan reagerar mycket snabbare än förnuftet och då kan man överraska förnuftet och starta processer i hjärnan. Det finns helt enkelt massor med skäl till varför körsång påverkas oss människor så positivt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!