• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lämnad? Så går du vidare!

  Panik, grubblerier, sorg och ilska. Den som blir lämnad av sin partner går igenom en av livets riktigt stora kriser. Men det finns en väg tillbaka till ett bra liv igen.

  Lämnad? Så går du vidare!

  Borde jag gjort något annorlunda? Vad ska vännerna säga? Skuld och skam är vanliga känslor i samband med en separation. Man känner sorg över att det inte blev som man hade tänkt sig och en saknad över det man har förlorat.

  – Att få ta del av andras historier är ett sätt att förstå att man inte är ensam om upplevelsen och att det blir bra igen, säger psykologen Åsa Kruse och berättar att det var ett av huvudskälen till varför hon valde att skriva boken Lämnad som hon just nu är aktuell med.

  – En bok är ett bra stöd på det sättet att den alltid finns till hands när man behöver den, man kan gå tillbaka och läsa om det som känns angeläget just nu, vilket kan vara olika saker i olika faser av krisen, säger hon.

  I boken Lämnad (Natur&Kultur) ger psykologen Åsa Kruse mer kunskap kring hur och varför man reagerar som man gör i samband med en ofrivillig separation.

   Precis i början av en ofrivillig separation är man förstås chockad eftersom det är ett oväntat besked och en plötslig omställning som man själv inte ville ha, berättar Åsa. Det kan ta lite tid innan man inser vad som har hänt och konsekvenserna av det. Sen kommer förstås alla reaktioner som kan se olika ut och som också varierar mycket, särskilt i början.

  – Alltifrån panik, till grubblerier, till sorg men också ilska, känslor och tankar om att man minsann ska visa att man inte går under. Ofta känner man sig lämnad med en massa frågor som man inte får svar på, för partnern är inte längre där och ofta inte heller så benägen att vilja eller kunna svara på frågor.

  Ganska snart efter en separation brukar saknaden övergå i ilska mot partnern som har behandlat en såhär, berättar Åsa.

  – Det är en viktig känsla i sammanhanget eftersom det hjälper en att separera och gå vidare, ta avstånd från sin expartner, vilket man behöver göra. Känslor av att ha blivit lurad är vanligt, att man ser relationen som att den varit en bluff från början och att man aldrig riktigt har känt sin partner som plötsligt visar sig gått omkring med tankar på att lämna och ofta gör det abrupt, säger hon.

  Då är det viktigt att försöka se att relationen var bra så länge den var bra och att det knappast är troligt att ens partner från början gått omkring med avsikten att lämna en och aldrig varit känslomässigt engagerad. Alla relationer utvecklas, ibland åt olika håll.

  Succesivt kommer det också känslor av hopp och tillförsikt, att det nya faktiskt också kan innebära något positivt och möjligheter att börja på något nytt, känslor som växer och blir starkare vartefter man kan acceptera situationen, avslutar Åsa.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!