Så enkelt blev jag helt besvärsfri

Efter 49 års ålder fick Lena Larje urinvägs-infektioner om och om igen och penicillin-kurerna avlöste varandra. Att hjälpen var så effektiv och enkel kunde hon aldrig ana.

Lena Larje

Ålder: 55 år

Bor: Örebro

Familj: Maken Kjell, döttrarna Amanda, 24, Julia, 17

Gör: Marknadsförare och Influencer

När Lena började få urinvägsinfektion var symtomen kraftiga och hon gjorde sitt bästa för att försöka kurera sig med hjälp av tranbärsjuice och citroner.

– Det sved konstant och jag tvingades springa på toaletten 15 gånger om dagen. Det var jättejobbigt, säger Lena Larje.

På vårdcentralen fick hon lämna urinprov och läkaren konstaterade att hon drabbats av urinvägsinfektion och behövde antibiotika. Sedan gick det ett halvår och så var det dags igen. Antibiotikakurerna avlöste varandra.

– Jag förstod inte alls vad de återkommande infektionerna berodde på. I stort sett hade jag urinvägsinfektioner varannan till var tredje månad. Det enda som hjälpte var penicillin. Jag fick växla mellan olika sorter för att undvika resistens.

Flera läkare påpekade att Lena var i klimakterieåldern och undrade om hon hade torra slemhinnor i underlivet. Vid sidan av svettningar och sömnsvårigheter är det ett av de vanligaste problemen. Torrheten kan ge irriterande klåda och svårighet att ha samlag. Dessutom förhöjer det risken för att få urinvägsinfektion.

Så enkelt  blev jag helt besvärsfri

Vanliga symtom på urinvägsinfektion 

  • Behov av att kissa oftare.
  • Det svider och tränger på när du kissar.
  • Smärta i nedre delen av magen över urinblåsan.
  • Det kan komma lite blod i urinen.
  • Man kan känna sig lite småfrusen.

– Jag svarade nej. Helt enkelt av den anledningen att jag inte upplevde att mina slemhinnor var torra. Absolut inte, inga problem.

Strax efter drabbades Lena av något ännu värre.

– Den här gången fick jag hög feber och blev riktigt dålig. Jag fick ont i ryggen vid njurarna och på bara några timmar blev jag helt orkeslös.

Det visade sig att bakterierna den här gången hade spridit sig upp till njurarna och njurbäckenet. Njurbäckeninflammation är en allvarligare form av urinvägsinfektion än blåskatarr. Hon fick ytterligare en antibiotikakur.

Nu hade hon turen att träffa en klok barnmorska för att diskutera den träningsinkontinens som besvärat henne en tid när hon tränade.

– Hon förklarade att urinröret har en packning som gör att det håller tätt och inga bakterier kommer in. Om man tänker att packningen är av gummi så blir den mindre elastisk när vi blir äldre. Du vet hur en torr gammal gummisnodd ser ut. Aha, tänkte jag. Det hade inte med känslan i min slemhinnor att göra utan handlade om en lite torr packning i urinröret.

Barnmorskan föreslog att Lena skulle prova vagitorier som utsöndrar lokalt östrogen.
– Till en början var jag lite skeptisk. Vi diskuterade mina farhågor om det fanns någon cancerrisk. Barnmorskan förklarade att lokalt östrogen inte påverkar hela kroppen.

Lena fick testa ett lokalt östrogen. En liten tablett på en applikator som appliceras två gånger i veckan. Det innehåller det kvinnliga könshormonet estradiol och ersätter östrogenet som normalt produceras i äggstockarna.

– Det var superenkelt och inget kladd på något sätt. Det bästa av allt är att jag slapp urinvägsinfektionerna. Jag har varit helt besvärsfri i fem år nu.

Hon tycker att det är viktigt att våga prata öppet om besvären som drabbar kvinnor kring klimakteriet.

– Jag kan tycka att det är lite hysch hysch och jag förstår inte varför. När det finns ett så enkelt sätt att lösa besvären.

Så enkelt  blev jag helt besvärsfri

Så kan du ta östrogen! 

  • Vaginaltabletter som förs in i slidan med en engångsapplikator.
  • Vaginalkräm som appliceras med en spruta in i slidan om natten.
  • Vagitorier som förs upp i slidan vid sängdags.
  • Vaginalring som byts ut var tredje månad hos gynekolog eller av kvinnan själv.

Experten svarar på dina frågor

Agneta von Zweigbergk är gynekolog vid Slussens vårdcentral i Stockholm och specialist på urinvägsbesvär och urinvägsinkontinens.

 

Varför får man urinvägsinfektion?
– Oftast orsakas urinvägsinfektion av tarmbakterien E.coli som tar sig från tarmen till urinvägarna. Det är vanligare att den sprids lättare vid samlag eller när vi är i klimakteriet och har sänkt andel lactobaciller som kan försvara slidan och urinvägar mot ovälkomna bakterier.

Vilka är symtomen?
– Man brukar ha sveda, trängningar och kissar ofta.

Hur vanligt är det?
– Det är mycket vanligt. Urinvägsinfektion kan drabba alla, främst kvinnor och det beror på att kvinnans urinrör är kortare. Hälften av alla kvinnor kommer att ha urinvägsinfektion någon gång i livet.

Är det vanligare i en viss ålder?
– Ja, man kan säga att urinvägsbesvär ökar efter klimakteriet då kvinnor får torra och sköra slemhinnor på grund av östrogenbrist.

Vad beror upprepade besvär på?
– Upprepade besvär kan hänga ihop med samlag och man ska se till att kissa efter samlag och få bort bakterierna. Glidmedel vid samlag förhindrar att bakterier lägger sig i småsprickor i urinröret. Se till att tömma urinblåsan vid toabesök. Sitt kvar, slappna av och ta det lugnt. Man kanske torkar sig åt fel håll, man ska alltid torka bakåt. Man ska heller inte använda tvål i underlivet eftersom det torkar ut slemhinnorna. Välj istället tvättoljor. Om man haft en urinvägsinfektion kanske inte alla bakterier försvunnit trots antibiotikabehandling. Det kan finnas kvar mikrohärdar i slemhinnorna. Efter klimakteriet är basen i behandlingen östrogen i någon form, främst lokal behandling för att förhindra upprepade infektioner.

Är det en myt att man får urinvägsinfektion av att man blivit kall?
– Ja, det kan diskuteras. Det kan finnas ett samband. Urinblåsan är känslig.

Är det farligt att ha upprepade besvär?
– Framförallt är det obekvämt och kan leda till antibiotikaresistens.

När ska man söka hjälp?
– När man inte står ut längre. I regel får man då antibiotika.

Vad kan man göra själv?
– De flesta kvinnor är duktiga på att undvika antibiotika. Huskurer är inte att förkasta. I första hand ska man dricka mer. Även om det inte är vetenskapligt bevisat kan tranbärsjuice och surgörande drycker med citron och c-vitamin hjälpa. Jag brukar skriva ut surgörande tabletter, Hiprex, till mina patienter.

När är det bra med lokal östrogenbehandling?
– Är man i klimakteriet och har upprepade urinvägsinfektioner ska man framförallt använda lokalt östrogen, surgörande mediciner och eventuellt ta antibiotikatablett vid samlag.

Finns det risker med lokal östrogenbehandling?
– Det finns inga indikationer på det. Den är lokal och påverkar endast urinvägar och slida och har god effekt. Vaginalring är väldigt praktisk och byts ut var tredje månad av kvinnan själv. Tycker man att det är besvärligt kan man be en gynekolog att hjälpa till. Vagitorier ger annars fullgod effekt. Man börjar med 14-dagars intensivbehandling och därefter två gånger i veckan.

Scroll to Top