Så kan yogan få dig att må bättre …
- Minskad smärta
- Minskad stress
- Lindring vid mild till måttlig depression
- Sänkt blodtryck
- Ökad rörlighet
- Ökad styrka
Yoga är unik på så sätt att den både innehåller fysisk aktivitet och återhämtningstekniker på en och samma gång. Det gör motionsformen till ett extra bra verktyg för att underhålla hälsan och förebygga många livsstilssjukdomar. Det menar yogaläraren och folkhälsovetaren Sara Hoy, aktuell med nya boken Yoga, vetenskap och fakta – därför fungerar det.
– Jag tror att många tänker på att vara vig och andlig när det kommer till yoga. Självklart finns de delarna med i yoga om man är intresserade av dem. Men det finns så mycket emellan dessa som också behövs lyftas upp, säger hon.
Yoga gör till exempel att du blir bra på att bära upp din egen kropp och att använda dig av alla kroppsdelar i en vardagssituation eller inom någon annan fysisk aktivitet, berättar Sara. Den tränar dig på balans, rörlighet, koordination och egen kroppsstyrka.
– Specifikt verkar yoga även öka det upplevda välbefinnandet och minska stress, samt kunna påverka hjärta och kärl positivt genom exempelvis sänkt blodtryck. Även vissa smärtor verkar yoga kunna hjälpa mot. Utöver det är det fler och fler studier som ger stöd för att den hjälper vid mild till måttlig depression. Yoga gör helt enkelt både din kropp och hjärna starkare, smidigare och hållbarare med sin rörelse och meditation, säger hon.
Forskningen på yoga har formligen exploderat de senaste åren. Det finns också många påståenden kring vad yoga gör och är bra för som både bör få en förklaring samt en granskning, menar Sara.
– Även om den här boken framförallt är en optimistisk och inspirerande källa till kunskap kring yoga tar den också upp en del myter och viktiga problem vi stöter på när yoga och forskning möts. Det finns mycket att utveckla både på forskningsfronten och på yogafronten enligt mig och vi går en spännande framtid till mötes.
Till exempel är Sara mitt i ett forskningsprojekt som ska undersöka om yoga och konditionsträning kan fungera som behandling för alkoholbrukssyndrom, berättar hon.
– Det är nog en grej som inte många hade tänkt på när det kommer till yoga. Det ska bli spännande och se vilket resultat vi får.
Solskenshistorierna där personer i hennes omgivning har blivit hjälpta av yoga har avlöst varandra genom åren, berättar Sara.
– För några år sedan hade jag en klient som inte hade kunnat röra sig på flera år på grund av smärtproblematik i kroppen. Tidigare hade hon tränat mycket i sitt liv och längtade tillbaka till mer aktivitet. Vi jobbade långsamt med att bygga upp styrka och självförtroendet igen för kroppen och sakta släppte hennes smärtor mer och mer. Ungefär ett år senare träffade jag henne på tåget då hon berättade att hon skulle åka på en dansfestival. Berättelser som denna gör självklart att jag kan se att yogan kan betyda mycket för individer jag mött längs vägen, säger hon.