Vad kan jag göra själv? 

  • Ta bort mattor.
  • Göm undan lösa sladdar.
  • Tänk efter var du placerar saker – ej för långt upp i skåpen så du behöver klättra för att nå.
  • Ha lämpliga skor som sitter bra på foten.
  • Se till att regelbundet kontrollera synen så du har bra glasögon.
  • Träna – var ute och gå promenader eller delta i gympapass.
  • Ta hjälp – dra dig inte för att prata med en sjukgymnast eller arbetsterapeut om en stödkäpp eller rollator.
  • Om käpp eller rollator känns för avancerat för dina behov kan gå–stavar från en sportbutik fungera utmärkt.

Varje år vårdas omkring 50 000 personer över 65 år på sjukhus till följd av fallolyckor och den vanligaste olycksplatsen är det egna hemmet.

– Fall sker oftast när man byter riktning. Om du till exempel är på väg från köket till vardagsrummet och sedan kommer på att du har glömt något och gör en hastig vändning – då är risken stor att falla, säger Agneta Malmgren Fänge som är docent och arbetsterapeut vid Lund universitet.

Risken att falla ökar med ökande ålder, berättar hon. Om man dessutom får en demenssjukdom eller en sjukdom som påverkar hjärnan eller nervsystemet ökar risken markant.

– Även en synnedsättning, yrsel eller en liten förlamning någonstans ökar dina risker. Alla sjukdomar som drabbar hjärnan och nervsystemet, eller ger dig en svaghet eller stelhet i kroppen, t ex en reumatisk sjukdom du har svårt att styra din kropp gör att du faller lättare.

Även ditt kön påverkar din risk, berättar Agneta. Kvinnor är nämligen rejält överrepresenterade i olycksstatistiken.

– Delvis beror det på att kvinnor blir äldre, men de är även många gånger lite svagare i muskulaturen och gör mer saker i hemmet. De har också ett skelett som är lite skörare vilket gör att konsekvensen av ett fall kan vara större, säger hon.

Men det finns lyckligtvis mycket du kan göra för att förebygga ett fall, både hemma och på promenaden.
– Se över dina mattor, se över trösklarna, se över vad du har på fötterna, se till att ha rätt glasögon, ta undan sladdar och möbler som sticker ut eller står i vägen, säger Agneta.

Viktigast av allt är att hålla igång och inte låta rädslan hindra dig från att till exempel ta en daglig promenad.

– Om du har fallit en gång och blir rädd har du en tendens att minska din aktivitet och bli mer passiv. Då tränar du dig inte och då ökar risken att falla när du väl gör något, säger Agneta.