• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Den njutningsfulla vandringen

  En vandring med lokalt lagad mat istället för frystorkad, en nybäddad säng på hotell istället för sovsäck i tält. Så kan man sammanfatta den nya trenden – att njutvandra.

  Den njutningsfulla vandringen

  Att njutvandra är att vandra i sällskap med trevliga människor och att vid dagens slut få njuta av god mat som någon annan tillagat. Så beskriver Lotta Byqvist fenomenet i boken Vandra och njut (Lava förlag) som hon har skrivit tillsammans med välkända tidningsmakaren Amelia Adamo. Förhoppningen är att förmå fler att ge sig ut i naturen och samtidigt passa på att njuta av livets goda.

  – En njutvandring innehåller bekvämt boende istället för att sova i sovsäck i tält. Packningen får någon annan transportera. En njutvandring har också plats för spännande kulturupplevelser, ibland med guide, säger hon.
  Fördelen jämfört med en "vanlig" vandring är många, menar Lotta.

  – Man slipper späka sig! Man får båda motion, upplevelser och härlig samvaro. Samt god mat och dryck. Det passar alla som gillar att umgås och vandra, åldern har ingen betydelse.

  Lotta och Amelia har delat många härliga upplevelser ihop på sina vandringar.

  När Hemmets Journal ber dem att berätta om varsitt särskilt fint minne från någon av dem kommer svaret snabbt:

  – Att sitta i bastun på Blåhammarens fjällstation i Jämtland efter en två mil lång fjällvandring i kuperad terräng och därefter avnjuta en tre rätters måltid lagad på lokala råvaror medan solen går ner är en mäktig upplevelse, säger Lotta.

  – Att efter några timmars vandring svettig komma fram till en sjö, slänga av sig alla kläderna och bara låta vattnet omsluta kroppen är ljuvligt.  Väl uppe och torr börjar det välbekanta lunchkurret i magen signalera hunger och tid för den vanliga mackan. Men icke, istället  står en man  vid ett stort "Per Morbergsfat" och lagar mat och en förförisk doften av vilt och svamp sveper över oss . Där vid kanten av sjön, sitter vi nybadade och äter en lunch vi kommer att minnas. Detta hände under Dalslandsvandringen och blev en härlig överraskning, säger Amelia.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!